Στα 71 του ο πάντα κομψός Πελέ μίλησε για τον… Πελέ, τη Βραζιλία, τα Παγκόσμια Κύπελλα, τα οποία κατέκτησε τρεις φορές (1958, 1962, 1970), αλλά και τη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει η χώρα του το 2014.

Τι σημαίνει να είστε πρεσβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας;

Δεν θέλω να ταυτιστεί το Παγκόσμιο Κύπελλο με μένα. Δεν είναι τόσο σημαντικό πόσα γκολ έχω πετύχει, αλλά η εικόνα της χώρας μου στον κόσμο. Θυμάμαι πως το 1958 στην Ευρώπη κανένας δεν ήξερε πραγματικά τη Βραζιλία. Οταν έφτασα στο προπονητικό κέντρο στη Σουηδία, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο, η σημαία της Βραζιλίας δεν ήταν σωστή: αντί για το διαμάντι υπήρχε ένας κύκλος. Από τότε είχα μόνο μια επιθυμία στο Παγκόσμιο Κύπελλο: να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου, την πατρίδα μου.

Ποια εικόνα θέλετε να δείχνει η Βραζιλία;

Η Βραζιλία είναι η πέμπτη δύναμη στον κόσμο! Ομως ελπίζω να υπάρχει λιγότερη φτώχεια και μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2016. Η κυβέρνηση και ο λαός πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτά τα γεγονότα για να εκμοντερνιστεί η χώρα. Και τα δύο γεγονότα θα εδραιώσουν τις αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει. Εχουμε δεσμευτεί σε μια πιο δίκαιη αναδιανομή των κερδών από τους Αγώνες και το Μουντιάλ. Χρειαζόμαστε καλή διαχείριση. Αυτό θα πείσει τους επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα. Η Βραζιλία είναι πολύ πλούσια χώρα στο υπέδαφος. Είναι ώρα για να έρθουν και να επενδύσουν!

Τι θα μπορούσε να αποτρέψει τους επενδυτές να πιστέψουν στη Βραζιλία;

Η ανησυχία μας είναι οι πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στη χώρα. Θέτουν σε κίνδυνο τα έργα για ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτά τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε διαφθορά και υπερβολικές δαπάνες. Δεν τίθεται θέμα να ξοδευτεί μια περιουσία για να χτιστούν στάδια με χρήματα του λαού και μετά να μετατραπούν σε «λευκούς ελέφαντες». Θα μπορούσαμε να χτίσουμε σχολεία και πανεπιστήμια τα οποία θα μας μείνουν.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η διαφθορά;

Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Πρόεδρο Ρουσέφ. Σε λιγότερο από έναν χρόνο που είναι στην προεδρία έχει αποπέμψει έξι υπουργούς. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας που τόσοι πολιτικοί έχουν εκδιωχθεί από την κυβέρνηση λόγω διαφθοράς. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί…

Η διαφθορά επηρεάζει και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο…

Εχει γίνει μια προσπάθεια για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όχι όμως μόνο στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Είναι μια καλή ευκαιρία για τη FIFA να βάλει ένα τέλος στη διαφθορά από την κορυφή μέχρι τη βάση.

Μια ακόμα άσχημη εικόνα για τη Βραζιλία είναι η βία.

Οι ένοπλες δυνάμεις, ο Στρατός, το Ναυτικό και η Αεροπορία, βρίσκονται σε διαδικασία επιβολής της τάξης στα Morros (στους λόφους γύρω από το Ρίο) και στις φαβέλες. Αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από ψηλά για την ειρήνη της χώρας. Οι οικογένειες που μένουν σ’ αυτές τις γειτονιές πρέπει να είναι ευτυχισμένες.

Πώς εξηγείτε ότι το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο δεν βρίσκεται πια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης;

Οι καλύτεροι παίκτες της Βραζιλίας αγωνίζονται στην Ευρώπη. Οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι πωλούν πάρα πολλούς παίκτες: όλοι οι σπουδαίοι βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην εθνική ομάδα γιατί οι παίκτες δεν αγωνίζονται αρκετό διάστημα μαζί. Αν οι μεγάλες ομάδες όπως οι Φλαμένγκο, Κορίνθιανς και Βάσκο είχαν καλύτερη διαχείριση, δεν θα χρειαζόταν να πωλούν συνεχώς τους παίκτες τους. Τα προπονητικά προγράμματα πηγαίνουν καλά. Θα έπρεπε να κρατάμε μεγαλύτερο διάστημα τους νέους παίκτες στη χώρα.

Ησασταν υπουργός Αθλητισμού από το 1995 μέχρι το 1998. Τι μάθατε απ’ αυτή την εμπειρία;

Είμαι πολύ περήφανος γιατί απελευθέρωσα όλους τους βραζιλιάνους παίκτες από τη σκλαβιά. Πριν αναλάβω υπουργός, ο ποδοσφαιριστής αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου: δεν μπορούσε να πάρει ελεύθερη μεταγραφή ακόμα και στο τέλος του συμβολαίου του. Και όταν μερικές ομάδες χρειάζονταν χρήματα, έλεγαν στις τράπεζες «θα σου δώσω τον παίκτη μου». Τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν σκλάβοι. Ευτυχώς, χάρη στον πρόεδρο Ενρίκε Καρντόσο αυτό πήρε τέλος το 1996. Ομως πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο. Πρέπει να μπουν κανόνες για τον ρόλο των ατζέντηδων που κερδίζουν τόσο πολλά.

Υπάρχουν τόσο πολλά χρήματα στο μοντέρνο ποδόσφαιρο;

Οχι. Η μόνη διαφορά με την εποχή μου είναι πως υπάρχουν περισσότεροι χορηγοί. Το πραγματικό θέμα δεν είναι τα χρήματα αλλά ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο.

Και ποιος είναι ο κορυφαίος στον κόσμο;

Σήμερα; Λατρεύω τον Μέσι. Είναι σπουδαίος παίκτης.

Σε τι διαφέρετε από εκείνον;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Σε θέματα τεχνικής βρισκόμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Με μένα κανείς δεν γνώριζε από πού θα σουτάρω, χρησιμοποιούσα και τα δύο πόδια. Ο Μέσι διαθέτει καλό αριστερό, αλλά το δεξί του είναι καλύτερο. Είναι σπουδαίος παίκτης στην Μπαρτσελόνα, αλλά όταν παίζει με την Εθνική Αργεντινής δεν έχει την ίδια επιτυχία. Επίσης πιστεύω πως πολύ καλός είναι και ο Νεϊμάρ της Σάντος. Εχει την ευκαιρία να γίνει σπουδαίος παίκτης, διαθέτει υψηλή τεχνική και με τα δύο πόδια και είναι πολύ έξυπνος. Η σύγκριση αυτών των δύο παικτών μου θυμίζει τον Πλατινί που ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά ο Κρόιφ ήταν ταχύτερος.

Είναι λοιπόν ο Μέσι καλύτερος από εσάς;

Είναι δύσκολο να το πεις: αυτοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο θα πουν πως «είναι η στιγμή του». Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως ο Μπετόβεν δεν ήξερε να παίζει πιάνο, άλλοι πως ο Μιχαήλ Αγγελος δεν ήξερε να ζωγραφίζει και κάποιοι άλλοι πως ο Πελέ δεν ήξερε ποδόσφαιρο. Ολοι μας όμως έχουμε λάβει ένα δώρο από τον Θεό. Οταν ο Μέσι πετύχει 1.283 γκολ όπως κι εγώ και κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα, θα τα ξαναπούμε. Δεν χρειάζεται να γίνει καμιά σύγκριση. Το ποδόσφαιρο αλλάζει, τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάνε, αλλά είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν τα δικά μου. Ο κόσμος συνεχώς με ρωτάει: «Πότε θα γεννηθεί ο νέος Πελέ;». Ποτέ! Ο πατέρας και η μητέρα μου έκλεισαν το εργοστάσιο.