Με άμεση διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί το Ιράν αντιδρώντας έτσι στην απόφασή της να του επιβάλει εμπάργκο, ενδεχόμενο που θα πλήξει άμεσα τις πιο εξαρτημένες από αυτό χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Σημειώνεται ότι η χώρα μας το τρίτο τρίμηνο του 2011 έφτασε να εισαγάγει από την Τεχεράνη το 53% των αναγκών της!

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, με ισχύ ωστόσο μετά την 1η Ιουλίου για όσες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν υφιστάμενα συμβόλαια με την Τεχεράνη ώστε να προλάβουν στο μεταξύ να τα εκπληρώσουν και να αναζητήσουν αλλού πηγές προμήθειας (π.χ. Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη).

Σε ρεπορτάζ τους ωστόσο οι «Financial Times» επικαλούνται δήλωση που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο Mehr ο Ιμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπος της ενεργειακής επιτροπής του ιρανικού Κοινοβουλίου, ότι η Τεχεράνη ολοκληρώνει σχέδιο νόμου για να διακοπούν άμεσα οι πετρελαϊκές συναλλαγές με την Ευρώπη. «Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη προτού τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο Ιράν», δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Mehr σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση την Κυριακή.

Παρόμοιες προτάσεις έχουν καταθέσει αρκετοί βουλευτές στο Ιράν, ενώ η εφημερίδα «Kayhan», τον διευθυντή της οποίας διορίζει ο ίδιος ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που είναι ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, δημοσίευσε πρόσφατα κύριο άρθρο, προτρέποντας το Κοινοβούλιο να αντιδράσει προκαταβολικά στο εμπάργκο. «Γιατί να μη σταματήσουμε άμεσα τις εξαγωγές προς τα κράτη της Ευρώπης και να τα αντικαταστήσουμε με άλλους πελάτες που είναι έτοιμοι να αγοράσουν ιρανικό αργό;», ανέφερε το άρθρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το τρίτο τρίμηνο του 2011 η εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές ιρανικού αργού έφτασε στο 53% ενώ, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, μόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω και της αναταραχής στη Λιβύη, η Τεχεράνη έφτασε να καλύψει το 75% των αναγκών μας. Από τον Οκτώβριο και μετά, οπότε άνοιξαν ξανά οι κρουνοί του λιβυκού αργού, η εξάρτηση από το Ιράν μειώθηκε. Για το σύνολο του 2011 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 30%-35%.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Τεχεράνη θα υλοποιήσει την απειλή της, και αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Πάντως η γαλλική Total, που πέρσι αγόραζε κατά μέσο όρο 80.000 βαρέλια ιρανικό πετρέλαιο ημερησίως, δήλωσε ότι πλέον δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν. «Εχουμε σταματήσει ήδη», είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Κριστόφ ντε Μαρζερί. Από την πλευρά τους, κύκλοι των ΕΛΠΕ με τους οποίους επικοινώνησαν «ΤΑ ΝΕΑ» αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, διευκρινίζοντας μόνο ότι όπως ο Ομιλος έχει δηλώσει και παλαιότερα, έχει όλες τις δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.