Εννέα μήνες προτού ζητήσει τη στήριξη των αμερικανών ψηφοφόρων στις κάλπες ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία της ετήσιας ομιλίας ενώπιον του Κογκρέσου για την «Κατάσταση της Ενωσης» προκειμένου να τονίσει τις διαφορές της πολιτικής του από τους Ρεπουμπλικανούς. Η ομιλία του, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, κινήθηκε βασικά γύρω από την οικονομία και την εισοδηματική ανισότητα την οποία ο πρόεδρος κατήγγειλε, ολοκληρώθηκε όμως με μια λεπτομερή περιγραφή της επιχείρησης για τη σύλληψη και την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Οι πεζοναύτες τα κατάφεραν επειδή ήξεραν ότι κάποιοι προσέχουν τα νώτα τους», είπε υπονοώντας πως η πόλωση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αυτή την προεκλογική χρονιά δεν βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με τους διαδηλωτές του κινήματος «Καταλάβετε» να επιμένουν στις διαμαρτυρίες τους για την οικονομική δυσπραγία σε πολλές πόλεις της χώρας, ο Ομπάμα απέφυγε τις μεγαλόσχημες εκφράσεις – όπως στην περυσινή ομιλία, όταν είχε αναφερθεί «στο Σπούτνικ της γενιάς μας, την ανάγκη να κερδίσουμε το μέλλον» – και περιέγραψε τα μέτρα για την ανακατανομή του εισοδήματος και κυρίως για την εξάλειψη των φορολογικών αδικιών. «Οταν οι Αμερικανοί λένε ότι τύποι σαν κι εμένα θα πρέπει να πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί, δεν σημαίνει πως ζηλεύουν τους πλούσιους. Κατανοούν ότι, αν εγώ έχω φορολογικές ελαφρύνσεις που η χώρα δεν αντέχει, είτε θα μεγαλώσει το έλλειμμα είτε θα αναγκαστεί να πληρώσει κάποιος άλλος παραπάνω».

Διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «γίνονται όλο και πιο ισχυρές», ο Ομπάμα καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους, ιδιαίτερα τους Δημοκρατικούς οι οποίοι διέκοψαν 40 φορές την ομιλία του για να τον επικροτήσουν – πολλές φορές μάλιστα σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Το ίδιο συνέβη και όταν μπήκε στην αίθουσα η Δημοκρατική βουλευτής της Αριζόνας Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παραιτήθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τη δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον της πέρυσι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρότασή του να εφαρμοσθεί ο λεγόμενος Κανόνας Μπάφετ, από το όνομα του δισεκατομμυριούχου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η γραμματέας του έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από εκείνον. Τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 250.000 δολαρίων, ο Πρόεδρος ζήτησε να μην πληρώσει κάτω του 30% σε φόρους όποιος κερδίζει άνω του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας και δημόσιων επενδύσεων, καθώς και στην προστασία των αμερικανικών προϊόντων, στοχεύοντας να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές από τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι μονίμως αναφέρονται στην ανάγκη να υπάρξει «μικρότερη κυβέρνηση», δηλαδή λιγότερες κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι υπερασπίστηκε τη διάσωση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών που βρίσκονται στο Μίσιγκαν, στο Οχάιο, στην Πενσιλβάνια και στη Βόρεια Καρολίνα, τέσσερις Πολιτείες ζωτικής σημασίας για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.