Ενα από τα πιο καινοτόμα εγχειρήματα της ψηφιακής ιατρικής, το μικροτσίπ που ελέγχει τις δόσεις και τη δράση των φαρμάκων, πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη έως το τέλος τους έτους.

Πρόκειται για έναν βρώσιμο αισθητήρα που λειτουργεί ως έξυπνο φάρμακο, είναι μικρότερος από τον κόκκο της άμμου, και μεταδίδει τα ιατρικά δεδομένα από τον οργανισμό του ασθενούς απευθείας στο κινητό τηλέφωνο ενός συγγενούς ή του θεράποντος ιατρού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι μισοί ασθενείς που παίρνουν φάρμακα δεν τα παίρνουν στην ώρα τους με αποτέλεσμα να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να αυξάνουν τις παρενέργειες. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα με νοητική υστέρηση ή ασθενείς που κάνουν συνδυαστικές και περίπλοκες θεραπείες, που δεν είναι τυπικοί.

Οι βρώσιμοι αισθητήρες θα βοηθούν να επιλυθούν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς θα διατηρούν αρχείο για το ποια φάρμακα ελήφθησαν και ποια ώρα και θα στέλνουν σχετική ειδοποίηση.

Ο βρώσιμος αισθητήρας στηρίζεται στην τεχνολογία των απορροφήσιμων υλικών. Εχει κατασκευαστεί από προϊόντα που βρίσκονται στα τρόφιμα και ενεργοποιούνται όταν έρχονται σε επαφή με τα υγρά του στομάχου.

Στην καρδιά αυτής της τεχνολογίας βρίσκεται ένα μικροσκοπικό υλικό από πυρίτιο, λεπτό σαν χαρτί, το οποίο διαχωρίζει δύο μικροσκοπικές ποσότητες χαλκού και μαγνησίου.

Ετσι, δημιουργεί ουσιαστικά μια μίνι μπαταρία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν βυθιστεί στο όξινο περιβάλλον του στομάχου.

Τα ηλεκτρικά πεδία που παράγονται δίνουν τις μοναδικές «υπογραφές» τους, ανάλογα με το μήκος κύματος που εκπέμπουν, το οποίο ταιριάζει με συγκεκριμένα φάρμακα. Αυτές οι «υπογραφές» καταγράφονται από ένα έξυπνο αυτοκόλλητο στο δέρμα του ασθενούς κατά τον ίδιο τρόπο που τα ηλεκτρόδια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Το κόστος. Το αυτοκόλλητο που έχει διάρκεια επτά ημερών διαθέτει μια εύκαμπτη μπαταρία και ένα τσιπ το οποίο καταγράφει τις πληροφορίες και τις αποστέλλει σε κινητό τηλέφωνο. Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος του μικροτσίπ είναι περίπου 70 ευρώ.

Πώς λειτουργεί το έξυπνο χάπι.

1 Ενας αισθητήρας ειδικός για κατάποση με ενσωματωμένο το μικροτσίπ εισέρχεται διά της πεπτικής οδού στο στομάχι. Εκεί, ενεργοποιείται από την οξύτητα των στομαχικών υγρών. Ο αισθητήρας, κατασκευασμένος από χαλκό, μαγνήσιο και πυρίτιο, αποβάλλεται από τον οργανισμό χωρίς να προκαλεί βλάβες.

2 Ηλεκτρικό ρεύμα μοναδικής συχνότητας – σαν ηλεκτρονική υπογραφή – ενεργοποιείται από τον αισθητήρα και γίνεται αντιληπτό από ένα ηλεκτρονικό αυτοκόλλητο επίθεμα. Αυτό καταγράφει όχι μόνο την ώρα λήψης του φαρμάκου, αλλά και άλλες καθημερινές συνήθειες, όπως ο χρόνος ύπνου, η άσκηση κ.λπ.

3 Οι πληροφορίες μεταδίδονται και καταγράφονται σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, το οποίο με ένα ειδικό πρόγραμμα εμφανίζει αυτομάτως εάν ο ασθενής πήρε τη σωστή ώρα το φάρμακο, εάν πήρε τη σωστή δόση και ό,τι άλλο μπορεί να επηρεάσει τη δράση του.