ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Περισσότεροι από 30.000 Πορτογάλοι ζήτησαν χθες διαδικτυακά, υπογράφοντας σχετική ηλεκτρονική αίτηση, την παραίτηση του Προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα αφού παραπονέθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι μία από τις (πολλές) συντάξεις που λαμβάνει μειώθηκε στα 1.300 ευρώ, την ώρα που η μέση σύνταξη στη χώρα είναι 400 ευρώ τον μήνα.

ΙΡΑΝ

Με αναστολή των εξαγωγών του πετρελαίου του προς την Ευρώπη προσανατολίζεται να απαντήσει το Ιράν για την επιβολή εμπάργκο. Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το εμπάργκο που αποφάσισε η ΕΕ είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου άνω του 30%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπήκε στο στόχαστρο του Ντέιβιντ Κάμερον, που το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει τους ευρωσκεπτικιστικούς τόνους του. Ο βρετανός Πρωθυπουργός κατηγόρησε το δικαιοδοτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του ανατρέποντας αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Τη μεταρρύθμιση του νόμου περί αμβλώσεων, ώστε να καταστεί υποχρεωτική προϋπόθεση το γονικό πράσινο φως για τις 16χρονες και τις 17χρονες κοπέλες που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ρουίθ Γκαγιαρντόν.

ΣΚΩΤΙΑ

«Συμφωνείτε ότι η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;». Αυτό το «σύντομο, απλό και σαφές» ερώτημα προτείνει η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας να τεθεί στους Σκωτσέζους στο δημοψήφισμα που προγραμματίζει για το 2014.