Υπό την κάλυψη της νύχτας, οι επίλεκτοι κομάντος έπεσαν με αλεξίπτωτα από τα αεροσκάφη σε ασφαλή απόσταση από τον στόχο τους και κινήθηκαν προς αυτόν πεζή όσο πιο αθόρυβα μπορούσαν. Πολύ σύντομα, οι δύο όμηροι των σομαλών πειρατών, μία Αμερικανίδα και ένας Δανός, αμφότεροι μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, ήταν ελεύθεροι και εννέα απαγωγείς τους ήταν νεκροί. Οκτώ μήνες αφότου σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, η ίδια ομάδα, οι διάσημες πλέον «Φώκιες» (SEALs) του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εκτέλεσαν με ανάλογη αποτελεσματικότητα (αρχικός στόχος ήταν να συλληφθούν οι απαγωγείς ζωντανοί, όπως ανακοινώθηκε όμως ήταν «βαριά οπλισμένοι» και είχαν «κοντά» τους εκρηκτικά) μια μάλλον ασυνήθιστη επιχείρηση στη Σομαλία.

«Πολύ καλή δουλειά απόψε, Λίον. Πολύ καλή δουλειά», ακούστηκε να λέει ο Μπαράκ Ομπάμα στον υπουργό Αμυνάς του, τον Λίον Πανέτα, φτάνοντας στο Καπιτώλιο προκειμένου να εκφωνήσει την ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους. Ο Πανέτα χαμογέλασε – θα περνούσαν όμως ώρες μέχρι να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος το γιατί. Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επιχείρηση κατά την ομιλία του, αν και αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχείρηση της (ίδιας) 6ης Ομάδας SEALs κατά του Μπιν Λάντεν. Μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο όμως τηλεφώνησε προσωπικά στον πατέρα της 32χρονης αμερικανίδας Τζέσικα Μπιουκάναν προκειμένου να τον ενημερώσει πως η κόρη του ήταν ασφαλής. Η Μπιουκάναν, όπως και ο 60χρονος Δανός Πουλ Χάγκεν Τρίστεντ, μέλη και οι δύο μιας ομάδας αποναρκοθέτησης του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, είχαν απαχθεί από σομαλούς πειρατές στην πόλη Γκαλκάγιο της ημιαυτόνομης περιοχής Γκαλμουντούγκ τον Οκτώβριο – καθώς τα μεγάλα πλοία που περνούν από την περιοχή αυξάνουν τις άμυνές τους, οι πειρατές αξιοποιούν ευκαιρίες για παχυλά λύτρα και στην ξηρά. Ο Ομπάμα άναψε το πράσινο φως για την επιχείρηση διάσωσης των δύο ομήρων τη Δευτέρα. Οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού κρατούνταν: σε μια υπαίθρια βάση των πειρατών κοντά στην πόλη Αντάντο. Είχαν μάθει επίσης πως η υγεία της Αμερικανίδας ήταν κακή και γινόταν συνεχώς χειρότερη: πληροφορίες τη θέλουν να υποφέρει από λοίμωξη στα νεφρά, που όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με φάρμακα.

Σομαλός πειρατής που μίλησε στο Associated Press υποστήριξε πως οι «Φώκιες» έπιασαν τους απαγωγείς κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού είχαν περάσει τη βραδιά μασώντας το τοπικό ναρκωτικό κατ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εννέα απαγωγείς σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις συνελήφθησαν. Οι όμηροι μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στο γειτονικό Τζιμπουτί, όπου και βρίσκεται η μοναδική αμερικανική στρατιωτική βάση της Αφρικής. «Ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα μπορούσα να είμαι πιο υπερήφανος γι’ αυτούς τους στρατιώτες», επαίνεσε με ανακοίνωσή του ο Ομπάμα τις «Φώκιες».