Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μεγάρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.

Στο τραπέζι της σύσκεψης βρέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος με τις βασικές αρχές του νέου μνημονίου, το οποίο θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Όπως έγινε γνωστό, το εν λόγω σημείωμα με τις απαιτήσεις των πιστωτών για τη χρηματοδότηση της χώρας έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους εμπλεκόμενους υπουργούς. Όπως τονίστηκε, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το «άνοιγμα» του 2011, ύψους 2 δισ., αποφασίστηκε να καλυφτεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.

Όσον αφορά στα εργασιακά και τη μείωση του μισθολογικού κόστους, που απαιτεί πιεστικά η τρόικα, έγινε εκτεταμένη και αναλυτική συζήτηση, κατά την διάρκεια της οποίας ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέλυσε με στοιχεία όλα τα δυνατά σενάρια.

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν μετά την σύσκεψη ότι στην συνάντησή του την Παρασκευή με την τρόικα ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να αντιπροτείνει στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%. 

Συζήτηση έγινε επίσης και για το τι πρέπει να γίνει με το θέμα των επικουρικών συντάξεων για το οποίο ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι απαιτούνται τα επόμενα τρία χρόνια 650 εκατ. ευρώ για να μην περικοπούν.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Παπαδήμο μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μεταφορών Μάκης Βορίδης, Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Επίσης μετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Ζαννιάς και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από