Επιμένει η τρόικα στη σκληρή συνταγή, παρότι διαπιστώνει καθημερινά ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση. Στο έγγραφο-βόμβα που έχουν δώσει οι τροϊκανοί στην κυβέρνηση, η συνταγή είναι η ίδια με την παλιά και προβλέπει εννέα μέτρα-φωτιά για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με κυριότερο την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, με τον ισχυρισμό ότι αυτό είναι το «φάρμακο» για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική.

n Οι νέες επώδυνες προτάσεις δόθηκαν γραπτώς με υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό και ήδη έχει σημάνει συναγερμός στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς προβλέπουν μεγάλες ανατροπές με κατάργηση κεκτημένων ώστε να γίνουν οι εργαζόμενοι «φθηνότεροι». Το μεγάλο τσεκούρι πέφτει στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τις μεταφορές, ορισμένους κλάδους υπηρεσιών, την ιδιωτική εκπαίδευση και τον τουρισμό. Στους τομείς αυτούς, όπως υποστηρίζουν οι δανειστές μας, επικρατούν ειδικά καθεστώτα εργασίας που δημιουργούν στρεβλώσεις και αυξάνουν το κόστος.

– Τα όργανα άρχισαν καθώς η ΝΔ αμφισβητεί ότι αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος. Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της ΝΔ σε κάθε νομοθετική παρέμβαση για περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, καθώς εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε ένα νέο υφεσιακό άνοιγμα της τάξης του 3,5%, εκτοξεύοντας για το 2012 την προβλεπόμενη ύφεση στο πεδίο του 7%. Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η μείωση ή η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού δεν αποτελεί επιτακτικό αίτημα της τρόικας και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας ότι συντηρεί τη φημολογία των περικοπών. «Είναι παράδοξο να μη ζητούν ούτε οι εργοδότες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και παρ’ όλ’ αυτά το θέμα να παραμένει ανοικτό», σχολίασε, για να καταλήξει ότι «δεν λύνονται τέτοια θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις». Οσο για τις επικουρικές συντάξεις, στη Λεωφόρο Συγγρού εμφανίζονται να καταλήγουν στην αποδοχή μιας πρότασης που θα θέτει κατώτατο όριο στα 300 ευρώ για την επικουρική σύνταξη και σε ευρύτατη συγχώνευση των ταμείων επικούρησης.

– Πάντως το πολιτικό κλίμα είναι εκρηκτικό σε μια στιγμή που απαιτείται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εθνική συνεννόηση. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν πυρά ομαδόν εναντίον όλων όσοι στρέφονται κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Ολα άρχισαν με το πόρισμα που έστειλε στη Βουλή ο οικονομικός εισαγγελέας προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα του ελλείμματος. Η υπόθεση πάντως οδηγεί σε σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

– Εκπληξη και προβληματισμό προκαλούν τα όσα είπε χθες ο Κώστας Σημίτης στο συνέδριο των Πρασίνων στο Βερολίνο. Χαρακτήρισε το Μνημόνιο «πολιτικά μοιραίο λάθος» καθώς οι συντάκτες του έκαναν σημαντικές παραλείψεις και λαθεμένες προβλέψεις. Στο ΠΑΣΟΚ επικρατούν αναστάτωση και μεγάλη ενόχληση με την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Πολλοί επισημαίνουν κατ’ ιδίαν ότι όλα αυτά θα μπορούσε να τα είχε πει εκείνη την εποχή ώστε να έχει προλάβει αυτά που τώρα καταγγέλλει και όχι να ασκεί κριτική εκ του αποτελέσματος.

– Την ίδια ώρα, ακόμη ένα πρόβλημα προστίθεται στα πολλά με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν την επιβολή απαγόρευσης ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Το εμπάργκο αποτελεί μέρος των κυρώσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δύσης, προς την Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την οικονομία του Ιράν. Δημιουργεί όμως και πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς το 20% των προμηθειών μας είναι από τη χώρα αυτή, η οποία συνεχίζει να μας προμηθεύει με πίστωση. Αυτή η συνεργασία λήγει, σύμφωνα με την απόφαση, τον Ιούλιο.

– Στο καυτό θέμα της μαφίας της Θεσσαλονίκης τώρα, τα ίχνη του χρήματος ακολουθούν οι διωκτικές Αρχές προκειμένου να αποκαλυφθεί ο τρόπος που ξεπλένονταν χρήματα από το κύκλωμα των εκβιαστών. Στα πορίσματα του ΣΔΟΕ περιγράφονται όλες οι κινήσεις των λογαριασμών των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις θυμάτων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προκαλούν σοκ, καθώς μιλούν με λεπτομέρειες για το πώς μπλέκονταν στα δίχτυα των τοκογλύφων.