Η διημερίδα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα σε κρίση – πώς μπορεί η Ελλάδα να επαναπροσδιοριστεί στην Ευρώπη» οργανώθηκε από το Ιδρυμα Χάινριχ Μπελ σε συνεργασία με την έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου και ουσιαστικά εγκαινιάζει την επίθεση φιλίας των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων για στοχευμένες έρευνες αναφορικά με την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν εκτός αυτής της χρηματοδότησης, αλλά η διεύθυνση του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι ανοίγει το επόμενο διάστημα γραφείο στην Αθήνα.

Οι διοργανωτές επέλεξαν για τον τίτλο τη λέξη «Ηellas» και όχι τη γερμανική λέξη «Griechenland» προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη μιας προσέγγισης της Ελλάδας σε όλη την ιστορική της διάσταση.

Στις θεματικές ενότητες αναλύεται, μεταξύ άλλων, η κρίση των θεσμών με εισηγητές τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Καλλιόπη Σπανού, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Γιάννη Βούλγαρη και Χέλμουτ Βίζενταλ. Η οικονομική πτυχή της κρίσης είναι το θέμα σε πάνελ με τον καθηγητή Γιώργο Παγουλάτο, τον ευρωβουλευτή των Ελλήνων Πρασίνων Νίκο Χρυσόγελο, την πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, το μέλος της Ομάδας Κρούσης Ράιχενμπαχ, Γιενς Μπάστιαν, τον πρόεδρο του Γερμανοελληνικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ. Ξεχωριστή ενότητα αποτέλεσε ο τομέας του πολιτισμού με ομιλητή, μεταξύ άλλων, τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα 500 και πλέον επισκεπτών με πολλούς όρθιους, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έδωσε στο Βερολίνο τη δική του απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα «quo vadis Ελλάδα;». Με ανοιχτή κριτική στον τρόπο που διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε το Μνημόνιο, κυρίως στην παράλειψη μιας ρήτρας προσαρμογής εάν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι λόγω της ύφεσης.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ άσκησε κριτική σε εκείνους που καθορίζουν αυτό το διάστημα τις τύχες της ΕΕ. Για την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ π.χ., που με τη στάση της στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα φρόντισε να αναδείξει τις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας σε μείζον γεγονός της ΕΕ. Αλλά και σήμερα. Το μείζον ακόμα και για ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, είναι να κρατηθούν τα επιτόκια δανεισμού χαμηλά. Αυτό ζητά και ο Μόντι. «Εχει δίκιο και το καταλαβαίνει και ένα παιδί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην Καγκελαρία δεν κυβερνούν παιδιά», είπε ο επικεφαλής των Πράσινων ευρωβουλευτών, στηλιτεύοντας την Καγκελάριο που δεν φρόντισε να παρέμβει και στο αδελφό κόμμα της στην Ελλάδα, τη ΝΔ.

Αλλά και οι Ελληνες πρέπει να θυσιάσουν «ιερές αγελάδες», να μην ακολουθούν τις σειρήνες του εθνικισμού, να απαλλαγούν από το πελατειακό κράτος, να σταματήσουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με την Τουρκία, ένα θέμα στο οποίο μεγάλη ευθύνη καταλόγισε στην ΕΕ, που δεν διασφαλίζει τα σύνορα της Ελλάδας και κρατά την Τουρκία εκτός Ενωσης. Εντονη ήταν η προειδοποίηση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ όταν ετέθη το θέμα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή. «Θα είναι η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Θα τσιμεντοποιήσει τη σημερινή πολιτική ελίτ. Και δεν πρόκειται να κάνει πιο ανθρώπινη την ελληνική κοινωνία», είπε ο Πράσινος ευρωβουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό. Επιστρατεύοντας μάλιστα την εμπειρία του από τα αμφιθέατρα τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, κατάφερε να κατευνάσει την ομάδα των φοιτητών που είχαν έρθει με άγριες διαθέσεις για τον τον Κώστα Σημίτη.

«Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μια απάνθρωπη εξέλιξη και θα σημάνει πραγματική καταστροφή» συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, θέτοντας με έμφαση το ερώτημα: «Ποιος θα κερδίσει από την επιστροφή στη δραχμή; Εκείνοι που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό». Αλλά υπάρχει και η θεσμική νομική πλευρά. «Δεν μπορεί να γίνει έξοδος από το ευρώ, χωρίς έξοδο από την ΕΕ. Το συζήτησα με αρκετούς παράγοντες στην ΕΕ», είπε ο Κώστας Σημίτης. Ο βασικός λόγος είναι ότι η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στην ΕΕ είναι ένα βασικό θεμέλιό της και δεν μπορεί μια χώρα να την ακυρώσει κατά βούληση για ένα ορισμένο διάστημα. Αλλά αυτό θα αναγκαστεί να κάνει αν αποφασίσει να εισαγάγει νέο εθνικό νόμισμα. «Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θέλει την καταστροφή της Ελλάδας. Εμείς δεν το θέλουμε» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τι θα έκανε ο Κώστας Σημίτης αν ξαναγινόταν πρωθυπουργός και ποια θα ήταν τα τρία πρώτα μέτρα που θα έπαιρνε ήταν η ερώτηση της αρχισυντάκτριας της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» Κριστιάνε Σλέτσερ που συντόνιζε τη συζήτηση. «Η απάντηση είναι εύκολη για μένα», είπε. «Ημουν πρωθυπουργός για οκτώ χρόνια, παραιτήθηκα γιατί ήμουν της άποψης ότι πρέπει να αναλάβουν οι νεότεροι και δεν θα ξαναγίνω πρωθυπουργός».

Ευρωομόλογα. Για τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αν για μία ημέρα ήταν ο ισχυρότερος άνδρας στην Ευρώπη, θα γίνονταν τρία πράγματα: θα περνούσε το Ταμείο αποπληρωμής δανείων που έχουν προτείνει οι «πέντε σοφοί» της Γερμανίας, θα καθιέρωνε τα ευρωομόλογα για να ελαφρυνθούν οι χώρες από το βάρος των χρεών και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαμόρφωνε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ευρώπη προκειμένου οι πολίτες της Ελλάδας, της Ισπανίας και των άλλων χωρών να έχουν ένα μέλλον.