Οι αμερικανικές Αρχές κατηγορούν τον 37χρονο Γερμανό Κιμ Σμιτς, γνωστό ως Κιμ Ντοτκόμ, πως έχει στερήσει, μέσω του ιστότοπου Megaupload, περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Την περασμένη εβδομάδα το FBI έκλεισε τον εν λόγω ιστότοπο, που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους στον κόσμο, με αποτέλεσμα να βρεθεί το ίδιο στο έλεος των χακτιβιστών Anonymous.

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται χάκερ σ’ όλο τον κόσμο εξαιτίας του κλεισίματος του Megaupload. Οι κυβερνοεπιθέσεις σημείωσαν αύξηση κατά 25% μετά την απαγγελία κατηγοριών για πειρατεία στο Ιντερνετ εις βάρος επτά προσώπων που βρίσκονται πίσω από τον ιστότοπο διανομής αρχείων Megaupload.com, ο οποίος είχε κέρδη άνω των 175 εκατομμυρίων δολαρίων από συνδρομές και διαφημίσεις και τον επισκέπτονταν καθημερινά πάνω από 50 εκατ. χρήστες. Από τους επτά έχουν συλληφθεί οι τέσσερις, μεταξύ των οποίων και ο Κιμ Σμιτς. Η Δικαιοσύνη της Νέας Ζηλανδίας, όπου συνελήφθη, αρνείται να τον απελευθερώσει με εγγύηση, οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του και αυτός εμφανίζεται ξανά σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

«Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση που έχουμε εξαπολύσει ποτέ», ανακοίνωσαν οι χακτιβιστές που συμμετέχουν στην ομάδα Anonymous για την προστασία της ελευθερίας στο Ιντερνετ. Αναφέρονταν στην οργανωμένη απάντησή τους που κατάφερε να παραλύσει για πολλές ώρες την Παρασκευή τους ιστότοπους του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και αυτούς των κινηματογραφικών εταιρειών Universal και Warner. Ολα αυτά μέσα σε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση της επιχείρησής της εναντίον του ιστότοπου Megaupload και 17 άλλων ιστότοπων του δικτύου του με την κατηγορία της «μαζικής πειρατείας έργων που προστατεύονται από δικαιώματα δημιουργού».

Οι αμερικανικές Αρχές έκαναν την κίνηση αυτή ενώ στις ΗΠΑ είχε ενταθεί την περασμένη εβδομάδα η διαμάχη για δύο νομοσχέδια κατά της παράνομης διανομής αρχείων (τα νομοσχέδια SOPA και PIPA, όπως είναι γνωστά από τα αρκτικόλεξά τους), τα οποία επικρίνονται δριμύτατα από προσωπικότητες του Διαδικτύου. Μετά τις αντιδράσεις, το πρώτο από τα νομοσχέδια εγκαταλείφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το δεύτερο, το οποίο επρόκειτο να συζητηθεί αύριο από τη Γερουσία, πήρε αναβολή επ’ αόριστον. Ομως ο Megaupload ήταν ο στόχος μιας έρευνας των ομοσπονδιακών Αρχών, η οποία άρχισε πριν από δύο χρόνια και κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο κλείσιμό του. Ο Κιμ Ντότκομ και έξι συνεταίροι του κατηγορούνται ότι ανήκουν σε μια «παγκόσμια εγκληματική οργάνωση» που εμπλέκεται στην «παραβίαση δικαιωμάτων δημιουργού και σε ξέπλυμα χρημάτων», αναφέρεται στις 72 σελίδες του κατηγορητηρίου. Καθένας τους αντιμετωπίζει κάθειρξη ώς 20 ετών.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως ο Megaupload προσφέρει απλώς υπηρεσίες αποθήκευσης φακέλων εξ αποστάσεως και υπογραμμίζουν πως δεχόταν νόμιμους φακέλους. Ο ιστότοπος διαχειριζόταν τα έσοδά του μέσω 50 τραπεζικών λογαριασμών κυρίως στο Χονγκ Κονγκ. Το FBI θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με μεταβιβάσεις χρημάτων που φέρεται ότι χρησίμευσαν για να πληρωθούν ναυλώσεις πολυτελών γιοτ στη Μεσόγειο…