Οι προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας χρειάζεται να συσπειρωθούν προκειμένου η ελληνική κοινωνία να μην επιστρέψει δεκαετίες πίσω, υφιστάμενη μια εθνική καταστροφή ανάλογη της Μικρασιατικής.

Αυτό ήταν το μήνυμα, μήνυμα αγωνίας, που εξέπεμψαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Από το βήμα των ομιλητών η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά της διεξαγωγής εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς, όπως είπε, αυτό θα σήμαινε «μια πρόσκαιρη νίκη του λαϊκισμού» με καταστρεπτικές συνέπειες. Η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, η επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πρέπει να είναι κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας και με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου». «Ας θυσιάσουμε όλοι κάτι», είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας τη συγκρότηση μετώπου διάσωσης της χώρας στο οποίο όσοι συμμετέχουν να μην είναι ξανά υποψήφιοι.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης. Κεντρικό μοτίβο των ομιλιών ήταν οι παραινέσεις για εξωστρέφεια, η αναφορά στη χρεοκοπία της «πλαστής ευημερίας» με δανεικά, αλλά και χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, οι προτροπές προς όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να αποκτήσουν αποφασιστικό ρόλο και να διεκδικήσουν τον σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών. Αναφορές έγιναν ακόμη για τις εγκλωβισμένες δυνάμεις μέσα στα πολιτικά κόμματα, που αδυνατούν να λειτουργήσουν, ενώ μνεία έγινε στα πανεπιστήμια και στην τεράστια ζημιά που έκαναν στην εκπαίδευση τα κόμματα. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.