H δεύτερη τριμερής συνάντηση, η Greentree2, αρχίζει επισήμως σήμερα το πρωί στο ομώνυμο θέρετρο έξω από τη Νέα Υόρκη. Οι προσδοκίες της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας και του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια είναι σχεδόν μηδαμινές, αλλά στις άλλες δύο πλευρές, τα Ηνωμένα Εθνη και την τουρκική πλευρά οι φιλοδοξίες είναι πολύ υψηλές και φθάνουν έως και τη… λύση του Κυπριακού.

Πέρα από ρητορικές, στη φάση αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι, τους οποίους ενδεχομένως να δούμε κατά το σκληρό διαπραγματευτικό διήμερο της δεύτερης τριμερούς.

Βασική ανησυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συγκληθεί από τον ΟΗΕ διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού. Το βήμα αυτό επιζητεί εδώ και καιρό η τουρκική πλευρά, η οποία θέτει ως όριο για την επίλυση του Κυπριακού την 1η Ιουλίου 2012, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δυστυχώς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί τον επείγοντα χαρακτήρα της επίλυσης του Κυπριακού, εμφανίζεται… κουρασμένη και απογοητευμένη λόγω της μακράς διάρκειας των συνομιλιών και «απειλεί» ότι αν δεν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος που να προεξοφλεί λύση, τότε ενδεχομένως να διακόψει τη διαπραγματευτική διαδικασία και να επανέλθει εκ νέου το 2013.

Ολα αυτά βεβαίως διαμορφώνουν ατμόσφαιρα πιέσεων και για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόφιας εξασφάλισε πριν από την αναχώρησή του υποστηρικτική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που προβλέπει τρία «όχι» – σε χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη.

Ο Δεύτερος σοβαρός κίνδυνος που έχει αρχίσει να αναδύεται, είναι το τουρκικό Σχέδιο Βήτα. Επίσημοι παράγοντες στην Αγκυρα μιλούν πλέον ανοικτά ότι σε περίπτωση που και αυτή η τριμερής ναυαγήσει, εάν δεν επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, τότε η τουρκική πλευρά είναι ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη διζωνική ομοσπονδία ως βάση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού και να βάλει πλώρη προς άλλες κατευθύνσεις. Οπως π.χ. η συνομοσπονδία και η διεθνής αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.