Παραδείγματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου με παράλληλο περιορισμό του κόστους λειτουργίας υπάρχουν σε πολλές χώρες, οι οποίες ιδίως την προηγούμενη δεκαετία προχώρησαν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αναβάθμιση των κρατικών δομών.
ΔΑΝΙΑ
Από το 2007 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μείωσης των ενδο- διοικητικών βαρών και μείωσης της γραφειοκρατίας. Περιελάμβανε ποιοτική αξιολόγηση και κατάθεση προτάσεων από το προσωπικό και τους πολίτες, καθώς και καταγραφή του χρόνου διεκπεραίωσης διαδικασιών. Το αποτέλεσμα οδήγησε σε μείωση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά 11%.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Το 2005 προώθησε πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών το οποίο αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση. Οδήγησε σε εξοικονόμηση 800.000 ευρώ ετησίως από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων μόνο στον Δήμο Λισαβώνας. Η μείωση του χρόνου σύστασης για 70.000 επιχειρήσεις σε μία ώρα μέσα σε μία τριετία είχε επίσης ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 11 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό των διοικητικών βαρών.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχώρησε σε πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών. Οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν και ομογενοποιήθηκαν και για όσες δεν κατέστη δυνατή η παροχή τους ηλεκτρονικά καταργήθηκαν. Από το 2010 οι υπηρεσίες παρέχονται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά μέσω ψηφιακών καρτών και αφορούν μεταξύ άλλων τις πληρωμές προς τους δημόσιους οργανισμούς και την έκδοση τουλάχιστον 200 πιστοποιητικών.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ξεκινώντας από ένα απαρχαιωμένο δημοσιονομικό σύστημα, κατάφερε μέσα σε μία πενταετία να γίνει χώρα - πρότυπο αναφορικά με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στην κεντρική διοίκηση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρατικής χρηματοδότησης. Μείωσε τους 14.000 διαφορετικούς κωδικούς του προϋπολογισμού σε λιγότερους από 300 ενώ οι 360 τομείς δραστηριότητας μετατράπηκαν σε 17 βασικές κατηγορίες διοικητικών δραστηριοτήτων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από