Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι μία διοργάνωση που δεν αρέσει σε κανέναν προπονητή που έχει στο ρόστερ της ομάδας του παίκτη ή παίκτες από την Αφρική. Αυτή η κόντρα κρατάει χρόνια και η Ευρώπη έχει ζητήσει αρκετές φορές από την αντίστοιχη αφρικανική συνομοσπονδία τη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών το καλοκαίρι, όπως άλλωστε γίνεται και με όλες τις υπόλοιπες στις άλλες ηπείρους. Ομως η Αφρική αρνείται (προς το παρόν) και ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ, πάντα διπλωμάτης, δεν επιμένει ιδιαίτερα…

Ετσι, στις περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες έχουν να λένε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά φυσικά οι προπονητές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού οι κυρώσεις όταν ένας παίκτης δεν ενσωματωθεί εγκαίρως με την αποστολή της εθνικής ομάδας του είναι ιδιαίτερα αυστηρές!Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διάστημα της απουσίας κάποιων παικτών μπορεί να αγγίξει τον ενάμιση μήνα. Η φετινή διοργάνωση αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί με τον τελικό στις 12 Φεβρουαρίου. Ομως οι ομοσπονδίες έχουν ζητήσει από τους συλλόγους τους παίκτες στις 7/1! Ετσι, συχνά το Κύπελλο Εθνών Αφρικής μπορεί να καθορίσει και τον πρωταθλητή σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΛΗΓΕΣ

Οι γαλλικές ομάδες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού στο Σαμπιονά αγωνίζονται πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές από την Αφρική. Σκεφτείτε μόνο από τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο έχουν ήδη φύγει σημαντικοί παίκτες!

Από την περσινή πρωταθλήτρια Λιλ απουσιάζει με τη Σενεγάλη ο φορ Μουσά Σο (πρώτος σκόρερ πέρσι στο Σαμπιονά), ενώ σημαντικές απώλειες έχουν η Μονπελιέ (Μπελιντά, Σ. Καμαρά, Σαϊχί, Ελ Κουαντρί), αλλά και η Μαρσέιγ (Ντιαβαρά, Τζόρνταν και Αντρε Αγιού, Καμπορέ).

ΠΗΡΑΝ ΜΕΤΡΑ

Στην Πρέμιερ Λιγκ ο Αρσέν Βενγκέρ και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν τρελαίνονται για την αφρικανική διοργάνωση. Ο Βενγκέρ πήρε στην Αρσεναλ τον Τιερί Ανρί με δίμηνο συμβόλαιο, αφού ο Ζερβίνιο ενσωματώθηκε με την Ακτή του Ελεφαντοστού και ο Σαμάκ με το Μαρόκο. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη Μάντσεστερ Σίτι, αφού οι Γιάγια και Κόλο Τουρέ αποχώρησαν για την αποστολή της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Να σημειώσουμε και την απουσία του πρώτου σκόρερ της Νιούκαστλ, του Ντεμπά Μπα, ο οποίος είναι με τη Σενεγάλη. Στην Τσέλσι, ο Αντρε Βίλας-Μπόας δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Ντρογκμπά, αλλά και τον Καλού, τον οποίο πάντως δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερα.

Να σημειώσουμε ότι ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν θα έχει στην Μπαρτσελόνα τον Σεϊντού Κεϊτά, ο οποίος είναι στην αποστολή του Μάλι.

Ο ΚΑΝΤΕ

Να προσθέσουμε ότι στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής εκπροσωπείται ο Παναθηναϊκός με τον Σεντρίκ Καντέ, ο οποίος είναι στο Μάλι. Να σημειώσουμε και τους ομίλους της διοργάνωσης: 1ος: Ισημερινή Γουινέα, Ζάμπια, Σενεγάλη, Λιβύη. 2ος: Ακτή του Ελεφαντοστού, Ανγκόλα, Μπουρκίνα Φάσο, Σουδάν. 3ος: Γκαμπόν, Τυνησία, Μαρόκο, Νίγηρας. 4ος: Γκάνα, Γουινέα, Μάλι, Μποτσουάνα.