Ο σπουδαίος Ρομάριο έχει αγωνιστεί με τα χρώματα δέκα διαφορετικών ομάδων, ανάμεσα στις οποίες είναι η Μπαρτσελόνα, η Βαλένθια, η Αϊντχόβεν και η Φλαμένγκο. Ωστόσο η ομάδα που τον σημάδεψε και έχει ταυτιστεί μαζί της είναι η Βάσκο Ντα Γκάμα. Ηταν η πρώτη αγάπη του και αποτέλεσε την Ιθάκη του καθώς επέστρεψε σ’ αυτήν άλλες τρεις φορές.

Στη Βάσκο ντα Γκάμα θέλει να κάνει καριέρα και ο γιος του Ρομαρίνιο, παρά το γεγονός ότι τον είχε απορρίψει όταν δοκιμάστηκε στα παιδικά τμήματά της.

Μετά το σύντομο πέρασμά του από τη Φλαμένγκο, από την οποία κληρονόμησε τη φιλία του με τον Ματέους, ο Ρομαρίνιο κατέληξε στη Βάσκο Ντα Γκάμα, πιθανόν με τη βοήθεια του πατέρα του ο οποίος στο μεταξύ εξελέγη βουλευτής.

Τόσο στην εμφάνιση, όσο και στον χαρακτήρα, ο Ρομαρίνιο δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα του. Πρώτα απ’ όλα έχει ύψος 1,85 μ. όταν ο πατέρας του έκανε… δημόσιες σχέσεις για να καταφέρει να τον δηλώνουν 1,69 μ.

Είναι σεμνός, χαμηλών τόνων, δουλεύει πολύ στις προπονήσεις, σε αντίθεση με τον διάσημο πατέρα του, ενώ αγωνίζεται ως μεσοεπιθετικός.

Από τις «κακές» συνήθειες που έχει κληρονομήσει ο Ρομαρίνιο από τον πάτέρα του είναι ο ποδόγυρος. Ο ίδιος έχει πει πως σε μία βραδιά έκανε σεξ με οκτώ (!) γυναίκες. «Είμαι κι εγώ γυναικάς όπως ο πατέρας μου. Δεν ξέρω με πόσες γυναίκες έχει κοιμηθεί αλλά κι εγώ έχω χάσει τον λογαριασμό».

Από πολύ μικρός άκουγε συνέχεια να τον συγκρίνουν με τον Ρομάριο. Την ημέρα μάλιστα που ο πατέρας του σημείωνε το 1.000ό γκολ της καριέρας του, σύμφωνα με τη δική του καταμέτρηση, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο Πελέ, ο νεαρός Ρομαρίνιο ξεκινούσε την καριέρα του χωρίς όμως να καταφέρει να σκοράρει.

«Δεν ξέρω αν έχω την ικανότητα να τον ξεπεράσω. Βρίσκομαι ακόμα στην αρχή. Εύχομαι τουλάχιστον να γίνω σαν κι αυτόν».

Τα γκολ του Ρομαρίνιο έχουν ανέβει στο ΥouΤube, το οποίο έχει δεχτεί 140.000 επισκέψεις. «Μάλλον κάποιο λάθος θα κάνουν. Δεν εξηγείται αλλιώς», λέει ο Ρομαρίνιο και γελά.

Βεβαίως ο νεαρός άσος της Βάσκο Ντα Γκάμα έχει άποψη και για το ποιος είναι καλύτερος παίκτης: «Ρομάριο ή Ρονάλντο; Νομίζω πως ο πατέρας μου ήταν καλύτερος. Μετά τον Πελέ ήταν ο πατέρας μου. Ο Μέσι σήμερα είναι ο κορυφαίος παίκτης αλλά όχι καλύτερος από τον Ρομάριο». Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου…