Καταπέλτης για τον καπετάνιο του «Costa Concordia» Φραντσέσκο Σκετίνο είναι οι μαρτυρίες επιβατών, καθώς και της ιταλικής Ακτοφυλακής. Ακολουθεί ένα χρονικό των όσων συνέβησαν τη νύχτα της Παρασκευής.

21.42

Το «Costa Concordia» προσκρούει στον ύφαλο.

22.06

Η Ακτοφυλακή στο λιμάνι του Λιβόρνο δέχεται τηλεφώνημα από τους καραμπινιέρους, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί από μια επιβάτισσα. Σημαίνει συναγερμός.

22.08

Η Ακτοφυλακή επικοινωνεί με το πλοίο. «Ολα εντάξει, είναι μόνο μια διακοπή ρεύματος, ελέγχουμε την κατάσταση», τους λέει ο καπετάνιος. Το ίδιο ακούν από το μεγάφωνο και οι φοβισμένοι επιβάτες.

22.16

Νέα επικοινωνία με τον καπετάνιο, που αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και παραδέχεται ότι μπαίνουν νερά στο πλοίο, χωρίς όμως να σημάνει συναγερμό.

22.30

Υπό την πίεση της Ακτοφυλακής ο καπετάνιος αναγκάζεται να στείλει σήμα κινδύνου. Το πλοίο έχει πάρει ήδη κλίση 20 μοιρών.

22.50

Νέες πιέσεις προς τον καπετάνιο, που αναγκάζεται να διατάξει την εκκένωση του πλοίου – έχει περάσει μία ώρα και οκτώ λεπτά από τη σύγκρουση.

23.40

Ο καπετάνιος επιβιβάζεται σε σωσίβια λέμβο, ενώ στο πλοίο ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες αναζητούν σωστικά μέσα.

00.40

Νέα ψέματα του καπετάνιου στην Ακτοφυλακή. Υποστηρίζει ότι «συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης».

00.50

Αξιωματικοί της ιταλικής Ακτοφυλακής τον εντοπίζουν στη στεριά και του ζητούν να επιστρέψει στο πλοίο. Εκείνος αρνείται. Η Ακτοφυλακή αναλαμβάνει τον έλεγχο του εγκαταλειμμένου πλοίου.