«Θα κάνω το καθήκον μου», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι», για το επίμαχο θέμα τού τι θα πράξει αναφορικά με την ηγεσία του κόμματος και τον ρόλο του στις διαδικασίες.

Σε μια ομιλία που είχε μικρές δόσεις αυτοκριτικής αλλά χαρακτηρίστηκε από την προσπάθειά του να αυτοδικαιωθεί για τα δυο χρόνια της πρωθυπουργίας του, ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του και έδωσε απαντήσεις για κρίσιμα θέματα στα οποία δέχεται αυστηρή κριτική:

Για το «λεφτά υπάρχουν», είπε ότι διαστρεβλώθηκε εντελώς το νόημα της απάντησης που είχε δώσει στα «ΝΕΑ» στη ΔΕΘ, περικόπηκε η γνωστή φράση ενώ εκείνος είχε δηλώσει ότι λεφτά θα προέκυπταν από τις περικοπές των δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το αν γνώριζε το ύψος του ελλείμματος προεκλογικά, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι «το έλλειμμα μπορεί να ήταν διψήφιο» την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι ήταν στο 6% και η Ευρώπη έκλεινε τα μάτια. Και τόνισε χαρακτηριστικά:«Αν ήταν 6% σήμερα το έλλειμμα θα ήταν μηδενισμένο και θα αντιμετωπίζαμε μια άλλη πραγματικότητα».

Για το δημοψήφισμα υποστήριξε ότι θα ήταν λυτρωτικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το μέλλον του, αλλά όπως δήλωσε το σύνολο της αντιπολίτευσης φοβήθηκε τον λαό όπως τον φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.

Παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη, αλλά δήλωσε περήφανος που έδωσε μια δύσκολη μάχη σε πολλά μέτωπα, αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις, «όπως συμβαίνει με όλους όσοι αναλαμβάνουν ευθύνες». Κάλεσε δε τα στελέχη να αφήσουν στην άκρη για λίγο τις φιλοδοξίες και τις αντιθέσεις και «να ακούσουν έναν άνθρωπο που τα έζησε και τα είδε όλα μέσα σε δύο χρόνια».

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως κανείς «όψιμος αντιμνημονιακός» δεν πρέπει να προσπερνά το γεγονός ότι καθημερινά ζούμε το θρίλερ της αποφυγής της χρεοκοπίας, και σημείωσε με έμφαση ότι όποιο κόμμα κι αν εκλεγεί στις επόμενες εκλογές θα κινηθεί πάνω στον προγραμματισμό που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα, κοροϊδεύει τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση αμετανόητη για τα πεντέμισι χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται διαρκώς σε σύγκρουση για να αλλάξει τη χώρα, και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή («κορόιδευε την Ελλάδα επί πεντέμισι χρόνια») για τα ψευδή στοιχεία που έστελνε στην Κομισιόν και την απογραφή που έκανε η κυβέρνησή του προκειμένου να πείσει ότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στην ευρωζώνη».

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική και στη «συντηρητική Ευρώπη», η οποία βλέπει μόνο περικοπές και πολιτικές λιτότητας, και σημείωσε ότι «οι οριζόντιες περικοπές σβήνουν για λίγο τη φωτιά, αλλά δεν αποτρέπουν την πυρκαγιά».

Για την οικογένεια. Ενδιαφέρον είχε το απόσπασμα της ομιλίας του για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται: «Πολλοί θεωρούν την ευγένειά μου αδυναμία. Αλλά έχω πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Εχω συγκρουστεί ακόμη και με τη δική μου συνείδηση, αλλά χάριν της σωτηρίας του έθνους. Εχω απωθήσει τις δικές μου φιλοδοξίες. Εχω συγκρουστεί με συμφέροντα. Ακούμε, εγώ και η οικογένειά μου, συνεχείς συκοφαντίες για τις οποίες απαντώ με μια φράση του Ανδρέα: «Εμένα θέλετε να χτυπήσετε. Εδώ είμαι. Χτυπήστε εμένα». Δεν ξέρω αν τη μάχη αυτή θα την κερδίσω, αλλά θα τη δώσω από οποιοδήποτε μετερίζι. Εκανα τις υπερβάσεις μου παντού».

Αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που αναφέρθηκε στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν ξεκίνησε την ομιλία του, συγκεκριμένα διαβάζοντας μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη για την αναγκαιότητα της ίδρυσης του Κινήματος, και προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε τη μάχη για να αποφευχθεί μια άλλη, σύγχρονη τραγωδία, αυτή της άτακτης χρεοκοπίας.

Υποστήριξε ότι ο κίνδυνος παραμένει, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, αρκεί οι πολιτικοί και ιδίως το ΠΑΣΟΚ να μην συμπεριφερθούν μυωπικά. Αναφερόμενος στο Μνημόνιο είπε ότι δεν πρόκειται να μας λύσει όλα τα προβλήματα. «Εμείς οι ίδιοι θα τα λύσουμε (…), το ΠΑΣΟΚ παραμένει το Κίνημα που θα διασφαλίσει αυτήν την πορεία με ελπίδα και αισιοδοξία».