Τιμές ακόμη και κατά 70% χαμηλότερες μπορούν να βρουν από σήμερα οι καταναλωτές σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σπιτιού, καθώς επίσης σε ηλεκτρονικές συσκευές και έπιπλα, με την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πάντως, προσφορές και προκρατήσεις γίνονταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, δίνοντας στους καταναλωτές μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει.

Η μεγάλη πτώση του τζίρου, που υπολογίζεται για το σύνολο της αγοράς στο 30% τη χρονιά που πέρασε, μαζί με τη μειωμένη κίνηση τις ημέρες των εορτών, υποχρεώνουν την πλειονότητα των επιχειρηματιών να προχωρήσουν σε εκπτώσεις μέχρι και 70%, τις μεγαλύτερες από ποτέ, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν ό,τι μπορούν στα ταμεία τους καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει κλείσει.

Από τις αρχές του έτους μέχρι και το Σάββατο είχαν προηγηθεί προσφορές και προκρατήσεις ενόψει εκπτώσεων σε ποσοστά έως και 50% – επίσης από τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί στην αγορά. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, ωστόσο, οι καταναλωτές αρκούνταν στα απολύτως απαραίτητα ενώ ζητούσαν ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση όταν έφταναν στο ταμείο.

Στη μάχη των εκπτώσεων έχουν επιστρατευθεί προωθητικές ενέργειες με συστημένες επιστολές, αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω του facebook, με σκοπό να δελεάσουν τους καταναλωτές για να προσέλθουν στα καταστήματα και να ψωνίσουν. Επίσης, πολλοί καταναλωτές έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες χρήση της μεθόδου των προκρατήσεων ειδών, τα οποία θα παραλάβουν πληρώνοντάς τα με έκπτωση από σήμερα.

Και μετά, λουκέτο. Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες, όπως λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, που περιμένουν τις εκπτώσεις για να ρευστοποιήσουν το στοκ τους προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσουν στο κλείσιμο της επιχείρησής τους λόγω της κρίσης που επικρατεί.

Στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας συνιστά να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

Ο νόμος σχετικά με τις εκπτώσεις ορίζει ότι όσοι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστωθεί ότι παραβατούν ή παραπλανούν τους καταναλωτές διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ επιπλέον επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φτάσει έως και το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.