Από υψηλές καταναλώσεις και από πελάτες της που διαμένουν σε ακριβές περιοχές, δηλαδή με υψηλή τιμή ζώνης (π.χ. 2.500 ευρώ το τ.μ. και άνω), αρχίζει αυτή την εβδομάδα η ΔΕΗ τις πρώτες διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει λογαριασμούς με τέλος ακινήτων, με τη ΓΕΝΟΠ να καλεί τα συνεργεία σε αποχή. Η περίοδος χάριτος των 80 ημερών που έχει δώσει ο νόμος από την έκδοση των λογαριασμών προκειμένου ο καταναλωτής να πληρώσει το τέλος ακινήτων έχει παρέλθει για αρκετούς καταναλωτές και η Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ έχει ήδη εκδώσει αρκετές χιλιάδες εντολές διακοπής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εκτελεστούν όλες.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, 30.000-40.000 εντολές για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς - 50.000 κατά τη ΓΕΝΟΠ -, ωστόσο μεγάλο μέρος τους δεν πρόκειται να εκτελεστεί αφού πρόκειται για καταναλωτές που εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Ωσπου λοιπόν να παραλάβει η ΔΕΗ από τις εφορίες όλα τα στοιχεία με τους δικαιούχους που εξαιρούνται της καταβολής του τέλους - πολλές ΔΟΥ δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά αρχεία - οι αποκοπές θα αφορούν άτομα με υψηλές καταναλώσεις και πελάτες της που διαβιούν σε περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης (π.χ. από 2.500 ευρώ το τ.μ. και άνω).
Υπενθυμίζουμε ότι, ανεξάρτητα από τις εντολές διακοπής που εκδίδει η Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ, θα πρέπει πρώτα η Διεύθυνση Εμπορίας να «ξεσκαρτάρει» τους υποχρέους από τους μη υποχρέους του τέλους, και μόνο τότε να αποστέλλει τα στοιχεία των οριστικών αποκοπών προς τον διαχειριστή του δικτύου ώστε να τις εκτελέσει. Κατά τη ΓΕΝΟΠ, έχουν δοθεί εντολές στον διαχειριστή του δικτύου ώστε να προβεί σε αποκοπές 20.000 καταναλωτών, κάτι που κύκλοι της ΔΕΗ διαψεύδουν τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να παραλάβουν τα οριστικά στοιχεία από τις εφορίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από