Τα μικρά σπιτικά ενυδρεία κάνουν τα ψάρια πολύ πιο επιθετικά από τη φυσιολογική τους συμπεριφορά, την οποία επιδεικνύουν σε μεγαλύτερες δεξαμενές ή στα ποτάμια. Αυτό κατέδειξε έρευνα μελέτης της συμπεριφοράς στα μικρά ψάρια γλυκού νερού στο Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Τα ψάρια αυτά καβγαδίζουν συχνότερα, φουσκώνουν τα βράγχια τους για να δείχνουν μεγαλύτερα και «μονομαχούν για κάθε εσοχή που θα βρουν στον βυθό του ενυδρείου.

Αντίθετα, στις μεγάλες δεξαμενές τα ίδια ψάρια είναι πολύ πιο ήρεμα. «Στις μεγάλες δεξαμενές τα ψάρια δεν βρίσκονται σε διαρκή οπτική επαφή μεταξύ τους. Απλά κολυμπούν γύρω γύρω αντί να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο», λέει ο συγγραφέας της έρευνας, Ρόναλντ Ολντφιλντ, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ψάρια της οικογένειας των κιχλιδών (Cichlidae), τα οποία ήταν μικρά σε ηλικία για να γίνει διακριτή η επιθετική συμπεριφορά από το ένστικτο αναπαραγωγής.

Τα συγκεκριμένα ψάρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα 13 εκατομμύρια των Αμερικανών που διατηρούν ενυδρείο στο σπίτι τους, γιατί έχουν πολύ ζωηρά χρώματα και γιατί κολυμπούν ασταμάτητα και έχουν έντονες κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις αποδίδονται στην επιθετική τους συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Αν κάποιοι κρατούσαν τα σκυλιά τους σε αυτές τις συνθήκες, θα έμπαιναν φυλακή», λέει ο Ολντφιλντ, τονίζοντας ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ψυχολογική κατάσταση των ψαριών, ούτε καν οι φιλοζωικές εταιρείες.

Στα πειράματα των επιστημόνων αποδείχθηκε ότι όσο περισσότερα είναι τα ψάρια και όσο μικρότερος ο χώρος διαβίωσής τους τόσο πιο επιθετική είναι η συμπεριφορά τους.

Αντίθετα, στις μεγάλες δεξαμενές, με πολλά βράχια και εσοχές, τα ψάρια φέρονται φυσιολογικά, τονίζει ο ερευνητής.