Η αδυναμία ενός ανθρώπου προχωρημένης ηλικίας να θυμηθεί το όνομα κάποιου γνωστού προσώπου αποδίδεται συνήθως στη σταδιακή απώλεια της μνήμης η οποία, όπως γενικώς πιστεύεται, αρχίζει μετά τα 60 χρόνια.

Φαίνεται όμως, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα, αυτός ο νοητικός εκφυλισμός αρχίζει να εκδηλώνεται πολύ νωρίτερα, από την ηλικία μάλιστα των 45 χρόνων.

Η διαπίστωση αυτή εξέπληξε τους επιστήμονες από τη Γαλλία και τη Βρετανία, που διενήργησαν μια μεγάλη έρευνα με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους ηλικίας από 45 μέχρι 70 χρόνων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση και διήρκεσε 10 χρόνια. Το διάστημα αυτό οι ειδικοί παρακολουθούσαν και ήλεγχαν με εξειδικευμένα γραπτά και προφορικά τεστ τις νοητικές ικανότητες των 5.000 ανδρών και 2.000 γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν ηλικία από 45 μέχρι 49 χρόνια, παρουσίασαν φθίνουσα απόδοση των νοητικών λειτουργιών τους κατά 3,6%. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο στους γηραιότερους ανθρώπους που μετείχαν στην έρευνα. Οι άνδρες που είχαν ηλικία από 65 μέχρι 70 χρόνια παρουσίασαν φθίνουσα πορεία της μνήμης τους κατά 9,6%, ενώ οι γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας κατά 7,4%.

Η παρατηρούμενη απώλεια μνήμης από τα 45 χρόνια και μετά έχει μεγάλη σημασία. Οπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αρσανά Σιν-Μανού από το Κέντρο Ερευνας στην Επιδημιολογία και την Πληθυσμική Υγεία, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Ιδρυμα Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας, «οι άνθρωποι που αρχίζουν από νωρίς να παρουσιάζουν μικρή απώλεια μνήμης είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν άνοια ύστερα από μερικά χρόνια».

Για τον λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να παρακολουθούνται και να θεραπεύονται όταν το σύμπτωμα είναι σε πρώιμη μορφή, προτού εκδηλωθεί Αλτσχάιμερ ή κάποιο άλλο είδος άνοιας με μη αναστρέψιμη μορφή.

Για τους επιστήμονες, η κατανόηση του σταδιακού εκφυλισμού των νοητικών ικανοτήτων μας θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται αλματωδώς με εμφανές αντίκτυπο στις κοινωνίες όπου ζουν.

Οπως λένε οι ειδικοί, κάθε άνθρωπος μπορεί να περιορίσει τη φθίνουσα πορεία της μνήμης του. Για πολλούς επιστήμονες, η καλή υγεία της καρδιάς είναι συνυφασμένη με την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα άλλωστε με πρόσφατες έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή είναι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να εκδηλώσουν άνοια.

Μάλιστα, ορισμένοι τέτοιοι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και η υπερχοληστεριναιμία έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, επειδή σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία συνδέονται με τη φθίνουσα απόδοση ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων.

Για την καθηγήτρια Λίντσεϊ Ντέιβις, πρόεδρο της βρετανικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, αυτή η έρευνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους νέους και τους μεσήλικους να φροντίζουν την υγεία τους όλο τον χρόνο και όχι για μερικές εβδομάδες κάθε Ιανουάριο.