Το πρώτο γνωστό είδος μέλισσας-στρατιώτη ανακάλυψαν επιστήμονες. Η μέλισσα αυτή είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις άλλες εργάτριες και ο ρόλος που επωμίζεται είναι να κάθεται στην είσοδο της κυψέλης και να εμποδίζει την επιδρομή κλεφτών!

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σάσεξ στη Βρετανία και του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία εντόπισαν τη μέλισσα-στρατιώτη σε αποικίες της Βραζιλίας και διαπίστωσαν ότι ανήκει σε ένα είδος χωρίς κεντρί, γνωστό ως Jatai.

Οι μέλισσες αυτού του είδους, Tetragonisca angustula, ζουν σε αποικίες των 10.000 ατόμων, σε κοιλότητες τοίχων, κορμούς δένδρων και στο έδαφος. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the national Academy of Sciences», οι μέλισσες Jatai έχουν μέγεθος 30% μεγαλύτερο από τις άλλες, μεγαλύτερα πόδια και μικρότερο κεφάλι.

Φρουρούν την είσοδο της κυψέλης για να προστατέψουν το μελίσσι από τις επιδρομές άλλων ειδών μελισσών. Οι μέλισσες-επιδρομείς εφορμούν σε μελίσσια και κλέβουν την τροφή που έχει συλλεχθεί. Μπορούν μάλιστα να σκοτώσουν μια ολόκληρη αποικία μελισσών προκειμένου να λαφυραγωγήσουν την τροφή.

Οι μέλισσες-στρατιώτες διαθέτουν τα συγκεκριμένα μορφολογικά χαρακτηριστικά επειδή επιτελούν αυτά ακριβώς τα καθήκοντα. «Ηταν γνωστή η ύπαρξη μεγαλόσωμων ατόμων στρατιωτών στους πληθυσμούς των μυρμηγκιών και των τερμιτών, πρώτη φορά όμως εντοπίζεται στρατιώτης – μέλισσα, εξελικτικά σχεδιασμένη για να επιτελεί αυτό ακριβώς τον ρόλο», ανέφερε ο Φράνσις Ράτνιεκς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και ένας από τους ερευνητές.