Ηταν το όνειρο του Νίκολας Νεγκροπόντε: ένας φτηνός υπολογιστής, μόλις εκατό δολαρίων, για κάθε φτωχό παιδί του κόσμου. Το σχέδιο του ελληνικής καταγωγής καθηγητή του ΜΙΤ δεν πραγματοποιήθηκε όπως θα ήθελε ο ίδιος.

Σε ένα διάστημα πέντε ετών διατέθηκαν πέντε εκατομμύρια τέτοιοι υπολογιστές, με τα παιδιά της Ουρουγουάης να περιλαμβάνουν τους περισσότερους. Πέρυσι, το αρχικό σχέδιο εγκαταλείφθηκε για να δώσει τη θέση του σε ένα νέο όραμα: μια ταμπλέτα της ίδιας αξίας.

Εδώ και μερικές ημέρες, ωστόσο, ο Νίκολας Νεγκροπόντε και τα όνειρά του έχουν έναν ανταγωνιστή: έναν υπολογιστή που θα κοστίζει 25 δολάρια. Ο νέος υπολογιστής των παιδιών έχει διαστάσεις πιστωτικής κάρτας. Ονομάζεται Raspberry Pi από το ελληνικό πι των μαθηματικών και το σκεπτικό ότι μετά το μύρτιλο της Blackberry και το μήλο της Apple έχει έρθει η ώρα για ένα άλλο φρούτο. Ο Raspberry Pi φέρει την υπογραφή του Ντέιβιντ Μπρέιμπεν. Ο βρετανός σταρ των βιντεοπαιχνιδιών είναι σήμερα 48 χρονών. Στα 20, όταν σπούδαζε ακόμη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δημιούργησε μαζί με τον συμφοιτητή του Ιαν Μπελ το Elite, ένα βιντεοπαιχνίδι – σταθμό στην ιστορία του τομέα. Από τότε, έφτιαξε πολλά παιχνίδια που έγιναν ανάρπαστα.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Αλλά τον περασμένο χρόνο αποφάσισε να εγκαταλείψει το πολυαναμενόμενο The Outsider για να συνεργαστεί με μια ομάδα από το παλιό του πανεπιστήμιο με σκοπό τη δημιουργία ενός φτηνού υπολογιστή που θα έφερνε τα παιδιά πιο κοντά στον κόσμο της πληροφορικής. «Θα θέλαμε οι νέοι άνθρωποι να νιώσουν τον ίδιο ενθουσιασμό που προκαλούσαν σε εμάς τη δεκαετία του ’80 οι ατελείωτες δυνατότητες της τεχνολογίας να δημιουργήσουμε νέα πράγματα» δηλώνει ο Μπρέιμπεν. «Σήμερα τα παιδιά αφιερώνουν όλη τους τη δημιουργικότητα στα βιντεοπαιχνίδια χωρίς να ξέρουν να κάνουν πολλά άλλα πράγματα με τον υπολογιστή» εξηγεί για να προσθέσει: «Είναι σαν να ξέρουν να διαβάζουν χωρίς να ξέρουν να γράφουν». Ο Μπρέιμπεν είναι πεπεισμένος ότι η γλώσσα της πληροφορικής θα ανοίξει νέους ορίζοντες στους νέους ανθρώπους. Και θέλει ο υπολογιστής του να είναι ένα δέλεαρ για τη γνωριμία με αυτόν τον κόσμο. Αλλά πώς θα είναι; Σαν ένας υπολογιστής από άλλον πλανήτη.

Ο Raspberry Pi δεν έχει πληκτρολόγιο, δεν έχει ποντίκι, δεν έχει οθόνη. Μπορεί όμως να συνδεθεί με όλα αυτά. Εχει τις διαστάσεις μιας πιστωτικής κάρτας, χρησιμοποιεί το λογισμικό σύστημα της Linux. Στην έκδοση των 35 δολαρίων διαθέτει διπλάσια μνήμη και μια θύρα για σύνδεση με το Διαδίκτυο. Σημαντική λεπτομέρεια: θα πωλείται σε διαφανή θήκη με σκοπό να κεντρίζει την περιέργεια του χρήστη σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί. «Θα γεννήσει την επιθυμία στα παιδιά να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα με το PC» στοιχηματίζει ο Μπρέιμπεν. Στο μεταξύ, στο Διαδίκτυο η υπομονή έχει αρχίσει να εξαντλείται. Οταν πριν από μερικές ημέρες δημοπρατήθηκαν τα πρώτα δέκα δείγματα στο eBay για να χρηματοδοτηθεί το Ιδρυμα που βρίσκεται πίσω από το πρότζεκτ, τα χτυπήματα έφτασαν έως τα 2.500 δολάρια – εκατό φορές περισσότερα από την τιμή που θα πωληθεί ο Raspberry Pi σε λιγότερο από έναν μήνα.