Κατά τη διάρκεια του 2012, η Κίνα θα παρουσιάσει την πρώτη γυναίκα ταϊκοναύτη – όπως αποκαλούν οι Κινέζοι τους εξερευνητές του Διαστήματος, τους οποίους οι Αμερικανοί ονομάζουν αστροναύτες και οι Ρώσοι κοσμοναύτες. Δύο νεαρές κυρίες, τριαντάρες, παντρεμένες και πιλότοι της στρατιωτικής αεροπορίας, επιλεγμένες ανάμεσα σε 16 υποψήφιες, ήδη προετοιμάζονται και η μια τους θα πετάξει στο διαστημικό εργαστήριο Τιανγκόνγκ-1 (Ουράνιο Παλάτι) που από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, επανδρωμένο με δύο ταϊκοναύτες. Το όνομά της δεν έχει γίνει γνωστό, θα περιληφθεί όμως στο πλήρωμα του ενός από τα δύο διαστημόπλοια Σενζού-9 και Σενζού-10 που θα αναχωρήσουν τους επόμενους μήνες και θα παραμείνουν για καιρό στον διαστημικό σταθμό. Ετσι, σε μια τροχιά θα περιστρέφεται ένας διαστημικός σταθμός με Αμερικανούς, Ρώσους, Ευρωπαίους, Καναδούς και Γιαπωνέζους, ενώ σε μια άλλη τροχιά θα ομιλείται μόνον η κινεζική.

Θα ήταν επιπόλαιο να χαμογελάσει κανείς σκεπτόμενος ότι οι Σοβιετικοί έχουν ήδη στείλει σχεδόν πριν από μισό αιώνα, το 1963, την πρώτη γυναίκα στο Διάστημα, τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν βοηθούν να καταλάβεις την Κίνα του σήμερα. Η γυναίκα ταϊκοναύτης είναι ένα ακόμη σύμβολο που προετοιμάστηκε με επιμέλεια για να επιδειχθούν οι δυνατότητες της Ουράνιας Αυτοκρατορίας. Εξίσου συμβολική ήταν εξάλλου η παρουσίαση την περασμένη Πέμπτη της Λευκής Βίβλου για το Διάστημα, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τέτοια πενταετή προγράμματα είχαν εκπονηθεί επίσης το 2000 και το 2006, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το πρόγραμμα επισημοποιείται• και προσδιορίζει, σύμφωνα με τον Ζανγκ Ουέι, τον εκπρόσωπο της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, τέσσερις στόχους και ισάριθμα προγράμματα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή: έναν ισχυρό πύραυλο ικανό να μεταφέρει στο Διάστημα οχήματα των 25 τόνων, δορυφόρους για τις ανάγκες της Γης, επανδρωμένες πτήσεις και βαθιά εξερεύνηση του Διαστήματος με το βλέμμα στραμμένο στον πλανήτη Αρη. Στο πλάνο υπογραμμίζεται επίσης το ενδιαφέρον «για να χρησιμοποιηθεί το Διάστημα μόνο για ειρηνικούς σκοπούς βοηθώντας την οικονομία».

«Γι’ αυτό», πρόσθεσε ο Ζανγκ Ουέι, «έχουμε σχέσεις συνεργασίας με 12 χώρες, κυρίως αναπτυσσόμενες», διευκρινίζοντας πως η Κίνα έχει πουλήσει δορυφόρους στη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, το Πακιστάν, τη Βολιβία, τη Λευκορωσία, την Ινδονησία, το Λάος. Ολοκληρώνει εξάλλου το κινεζικό σύστημα δορυφορικού εντοπισμού θέσης, παρόμοιο με το αμερικανικό GPS, που ονομάζεται Beidou και θα καλύψει τις πολιτικές και στρατιωτικές ανάγκες της Κίνας χωρίς εξάρτηση από ξένα συστήματα.

Ο Ζανγκ Ουέι υπογράμμισε κυρίως τις προόδους που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια• μια πορεία χωρίς σφάλματα που κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με τη διπλή σύζευξη σε τροχιά τού μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Σενζού-8 και του διαστημικού εργαστηρίου Τιανγκόνγκ-1. Ηταν μια επίδειξη που απαιτούσε πληροφορική τεχνολογία και ικανότητες υψηλού επιπέδου, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ο χαρακτηρισμός μιας χώρας ως διαστημικής δύναμης σημαίνει πως η χώρα αυτή πατρονάρει τεχνολογίες που στη συνέχεια διαδίδονται με διάφορες μορφές στην καθημερινή ζωή, με οικονομικές συνέπειες που μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον, η Κίνα δαπανά από 2 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαστημική δραστηριότητά της.