Σε κλίμα συναίνεσης έγινε χθες η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με τον Γιώργο Ανατολάκη να αναδιπλώνεται το βράδυ μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η τοποθέτησή του σχετικά με τους ξένους επενδυτές.

Ετσι, με δεδομένη την ευρεία συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, το κρίσιμο τεστ για το αθλητικό νομοσχέδιο είναι την ερχόμενη Τρίτη, όταν ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα καταθέσουν τις απόψεις τους ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ, Ενωση Β’-Γ’ Εθνικής, ΠΣΑΠ, ΕΟΕ, ΕΣΑΚΕ, ΕΣΚΑΝ κ.ά.

Πάντως χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα, με αποδέκτες τους βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και την ΕΠΟ.

«Δέχομαι οποιαδήποτε κριτική στο νομοσχέδιο και θα κάνουμε και πάρα πολλές αλλαγές. Οπως είπα όμως και την άλλη φορά, σας παρακαλώ, μη μου φέρετε προτεινόμενες αλλαγές μέσα σε έναν μανδύα επίφασης για το αυτοδιοίκητο. Είναι λάθος. Το αυτοδιοίκητο τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Γερουλάνος.

Μάλιστα, προς επιβεβαίωση των θέσεών του, ο υπουργός Πολιτισμού αποδέχθηκε ως σωστή την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη να τεθεί όριο δανεισμού στους δανεικούς παίκτες που μπορεί να παραχωρεί η μία ομάδα στην άλλη. Οπως επίσης δέχθηκε να μην είναι ο υπουργός Πολιτισμού αυτός που θα προεδρεύει στο υπό ίδρυση ΕΣΑΣ (Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού) και να διευρυνθούν οι ειδικότητες των επιστημόνων που θα εργάζονται στο νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θα ασχολείται με το αντιντόπινγκ, το ΕΟΚΑΝ (θα διαδεχθεί το ΕΣΚΑΝ). Ο Γιάννης Ιωαννίδης είπε ότι θα πρέπει στον νόμο να προβλέπεται κώδικας δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους ώστε πριν από τους αγώνες να μη δημοσιεύονται πηχυαίοι και εμπρηστικοί τίτλοι. Θέση με την οποία συμφώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός (Δημοκρατική Αριστερά) τόνισε ότι θα ψηφίσει αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Ανατολάκη (ΛΑΟΣ), ο οποίος ήταν αντίθετος με τις περισσότερες διατάξεις, ενώ άφησε αιχμές για τη διάταξη που αφορά τους ξένους επενδυτές.

«Ο νόμος αποτελεί ένα συνονθύλευμα διατάξεων που διακρίνεται από μεγάλη προχειρότητα, θέλοντας να πλαισιώσει τη μοναδική διάταξη την οποία ήθελε να φέρει προκειμένου να μη θεωρηθεί ως φωτογραφική», είπε ο κ. Ανατολάκης, ο οποίος αργά το απόγευμα έκανε στροφή 180 μοιρών και σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Nova Sport Fm είπε: «Συμφωνούμε με τη ρύθμιση και εγώ προσωπικά και το κόμμα μου, αλλά θα πρέπει να απαντηθεί πώς θα γίνεται ο έλεγχος και αν θα υπάρξει παροχή εγγυήσεων που θα καταθέτει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αγοράσει».

Στο θέμα παρενέβη και ο Βασίλης Κωνσταντίνου λέγοντας στην εκπομπή Δίκη του Σκάι: «Kάποιοι έβαλαν τον Ανατολάκη να χαρακτηρίσει τη διάταξη του αθλητικού νομοσχεδίου για τους ξένους επενδυτές, φωτογραφική. Υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και τον έβαλαν αυτοί που είναι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού».