Αυτόν που είχε κερδίσει το χειροκρότημα στην Τούμπα και είχε ξαναφέρει στα χείλη των οπαδών του τη λέξη «πρωτάθλημα».

Η αγωνιστική καθίζηση του Παναθηναϊκού δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν λόγοι. Ούτε φτάνει η συγγνώμη που ζήτησαν οι Λέτο και Ρούντολφ μέσω προσωπικών μηνυμάτων τους από τους φίλους του Παναθηναϊκού. Ούτε αρκεί ένα «σηκώστε κεφάλι. Πάμε να πάρουμε το πρωτάθλημα», που σωστά είπε μετά τον αποκλεισμό από το Κύπελλο ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στους ποδοσφαιριστές τους. Ο Παναθηναϊκός για να αντέξει στο πρωτάθλημα και να περάσει νικηφόρα από τα Γιάννινα θα πρέπει να συνέλθει και να βρει ξανά τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να ξεχωρίζει.

«ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ»

Και φυσικά, η διοίκηση θα πρέπει να ενισχύσει τον ΠΑΟ, έστω και με δανεικούς και ποιοτικούς παίκτες (π.χ. τον 22χρονο Πίντο) ώστε να του δώσει την ώθηση που θέλει. Οι παίκτες πάντως στη χθεσινή προπόνηση μιλώντας μεταξύ τους σχολίαζαν ότι «υπεύθυνοι είμαστε μόνο εμείς», δείχνοντας έτοιμοι να αλλάξουν.

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί λόγοι της αγωνιστικής πτώσης;

1. ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Ο Παναθηναϊκός στηρίζεται στην ουσία σε 13-14 ποδοσφαιριστές και με εξαίρεση μία ή δύο ποιοτικές αλλαγές δεν έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να αλλάξουν κάτι είτε ερχόμενοι από τον πάγκο είτε ως βασικοί. Με τον Παναιτωλικό απουσίασε ο Λέτο και το γκολ (της ισοφάρισης) ήρθε με χίλια ζόρια στις καθυστερήσεις από τον Τοτσέ. Παίζοντας συνέχεια μία 11άδα είναι φυσιολογικό να επέλθει κούραση. Στους τραυματισμούς (π.χ. Μπουμσόνγκ, Σαριέγκι) και τις τιμωρίες δεν έχει αντίδοτο. Ο Ρούντολφ αποδείχτηκε λίγος (παραπονέθηκε χθες για ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο) και ο Τοτσέ δεν είναι για βασικός.

2. ΝΤΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΛΕΤΟ ΚΑΙ ΖΕΚΑ: Ο Πορτογάλος Ζέκα ήταν η αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος. Οχι μόνο με το γκολ που πέτυχε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά συνολικά με τις εμφανίσεις του. Τον τελευταίο καιρό όμως είναι ντεφορμέ και κάνει μπαμ. Ντεφορμέ ήταν και ο Λέτο με τον Πανιώνιο, ενώ και με την Κέρκυρα στο ΟΑΚΑ έβαλε το γκολ (πάρε-βάλε) του Κλέιτον, έδειξε όμως αδυναμίες. Αυτός ήταν και ο λόγος που του μίλησε ο Φερέιρα κατ’ ιδίαν, ενώ φαίνεται να μην είναι συγκεντρωμένος.

3. ΛΑΘΗ ΦΕΡΕΪΡΑ: Λάθος επιλογές από τον Πορτογάλο στο Αγρίνιο, όπως και η απόφασή του να εκτίσει εκεί ο Λέτο την ποινή του. Κακώς κράτησε εκτός και τον Κλέιτον στο ματς Κυπέλλου, ενώ φοβήθηκε να ρισκάρει, τοποθετώντας πιο μπροστά τον Κατσουράνη και βάζοντας τον Βύντρα σέντερ μπακ. Ακόμη και η επιλογή του Μπίερσμιρ στα πέναλτι ήταν λάθος.