Χωρίς συμφωνία για συμβιβαστική λύση ως προς τον χρόνο εκλογής της νέας ηγεσίας αρχίζουν σήμερα οι διήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κάτι που καθιστά συνολικά αβέβαιες τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Κινήματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να εισηγηθεί την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία μπορεί συνοπτικά να περιγραφεί ως εξής:

n Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας, και πριν από τις εθνικές εκλογές.

n Διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου τον Ιούνιο, με αντικείμενο τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ.

n Σύγκληση Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης πριν από τις εκλογές, με αντικείμενο τον προσδιορισμό του κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος.

Η πρόταση Παπανδρέου που πέρασε χωρίς ουσιαστική συζήτηση από το Πολιτικό Συμβούλιο (επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν οι προσκείμενοι στην πλευρά Βενιζέλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ η Συλβάνα Ράπτη και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έλαβαν καν τον λόγο), αναμένεται να συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των υποστηρικτών του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και του ίδιου στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι διαφωνεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου Παπανδρέου και Βενιζέλος διαφώνησαν έντονα, με αιχμή τον χρόνο της διαδικασίας ανάδειξης νέας ηγεσίας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η μακρά προεκλογική περίοδος θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και θα έχει επιπτώσεις και στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που αφορούν την ανταλλαγή των ομολόγων και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε κατά τη συνομιλία τους ότι η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής μετά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και του PSI δεν θα επηρεάσει το έργο της κυβέρνησης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο χρόνος που θα απομείνει από την εκλογή αρχηγού έως τις εθνικές εκλογές είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Ως εκ τούτου, αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση Βενιζέλου σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο όπως και η στάση που θα τηρήσει ο πρώην πρωθυπουργός μετά την άρνηση του πρώτου να αποδεχθεί την πρότασή του. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες από το περιβάλλον Βενιζέλου κάνουν λόγο ακόμη και για άρνησή του να μετάσχει στην κούρσα διάδοχης.

Συνεργάτες του δήλωναν στα «ΝΕΑ» ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε θέσει μόνο μία ημερομηνία εκλογής προέδρου, για να μην επηρεαστεί το τεράστιο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση Παπαδήμου, και αυτή ήταν η 15η Ιανουαρίου.

Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε δεκτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρακολουθεί με πολύ σκεπτικισμό προτάσεις όπως αυτές που διατυπώνονται, οι οποίες όπως υποστηρίζεται «σημαίνουν δυόμισι μήνες σκληρό και χωρίς κανόνες προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση και το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας έργο που έχει αναλάβει. Υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς θα επιλέξει να συμβάλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, αντί να εξαντλείται σε απρόσφορους εσωκομματικούς προεκλογικούς αγώνες».

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Ανεξάρτητα στελέχη υποστηρίζουν ότι τελικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, δύο είναι οι προτάσεις που θα συγκρουστούν στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου:

n Η πρώτη (στηρίζεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενδεχομένως και από τον Ανδρέα Λοβέρδο) κάνει λόγο για πραγματικά «άμεση εκλογή» από τη βάση, με ανοιχτούς κατάλογους και με τη συμμετοχή μελών και φίλων του Κινήματος. Η εκλογή αυτή θα μπορούσε να διενεργηθεί ακόμη και στις 29 Ιανουαρίου ή, το πολύ, στις 5 Φεβρουαρίου και θα έχει πιθανώς το μικρότερο δυνατό κόστος στη λειτουργία της κυβέρνησης.

n Η δεύτερη (του Γιώργου Παπανδρέου, της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση κ.ά.) θεωρεί δεδομένο ότι PSI και νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε η πρώτη πρόσφορη ημερομηνία για την εκλογή αρχηγού προ των εκλογών (και δεδομένου ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα, 29/4 ή 6/5), είναι η 25η Μαρτίου.