Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στις αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σχετικά με την επαπειλούμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, «θα δούμε πού υπάρχουν περιθώρια για προσαρμογές», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι σαφές πως για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια για προσαρμογές είναι περιορισμένα».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προειλημμένες αποφάσεις δεν υπάρχουν» και ότι οι «τελικές θέσεις (της κυβέρνησης) θα διαμορφωθούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων».
 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να δοθεί χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους, καθώς όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος «η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρει θέση».

Με αφορμή τις επικρίσεις του κ. Τσίπρα, απάντησε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές και μαγικές λύσεις». «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αγορά εργασίας και θα διαπραγματευθεί σκληρά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό συναρτάται με την δυνατότητα μας να αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι τις πηγές των προβλημάτων μας», συμπλήρωσε.

Τσίπρας: «Αν είναι να μας κάνετε Σουδάν...»

«Αν είναι να μας κάνετε Ινδία ή Σουδάν μπορούμε και μόνοι μας…», του απάντησε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: «Η μεγαλύτερη συνεισφορά σας είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοκρατικές διαδικασίας, δηλαδή σε εκλογές, για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και όχι μια Βουλή που αναδείχθηκε σε άλλες εντελώς συνθήκες από αυτές που βρίσκεται η χώρα και είναι σε πρωτοφανή δυσαρμονία με την λαϊκή θέληση».

Όπως είπε σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Παπαδήμου, «δεν είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση θα σωθούμε αν κουτσουρέψουμε κι άλλο τους μισθούς».

«Όταν οι καταναλωτές δεν έχουν να αγοράσουν τότε βεβαίως κλείνουν οι επιχειρήσεις. Άρα όσο επιμένετε στις πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας:

«Άρα το απευκταίο εσείς το φέρνετε πιο κοντά, δηλαδή την χρεοκοπία». Και συμπλήρωσε: «Οδηγούμαστε στην καταστροφή. Τρέχουμε με 150 χιλιόμετρα χωρίς φρένα προς το γκρεμό».

Μάλιστα σχολιάζοντας την φράση του κ. Παπαδήμου ότι για την κυβέρνηση «κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία του έθνους», είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με «άνευ όρων παράδοση». «Τα ίδια έλεγε και ο κ. Παπανδρέου και τώρα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Λ. Παπαδήμος: «Θα αντιμετωπίσουμε εμφανείς στρεβλώσεις»

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι «βραχυπρόθεσμα οι συνέπειες στο εισόδημα είναι όντως αναπόφευκτες συνέπεια της προσαρμογής», αλλά όπως είπε «όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια που καταβάλλουμε, πιστεύω σε ένα ορατό χρονικό διάστημα, τότε θα δημιουργηθούν νέες βάσεις για ανάπτυξη και απασχόληση».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι η χαμηλή θέση ανταγωνιστικότητας», επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή το κόστος εργασίας σημείωσε σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση και τη σωρευτική αύξηση των ονομαστικών μισθών στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως είπε.

«Η μεγάλη απώλεια ανταγωνιστικότητας επηρεάζει τις εξαγωγές και την απασχόληση. Όσο οι εισαγωγές αυξάνονται τόσο οι επιχειρήσεις θα κλείνουν και η ανεργία θα αυξάνεται και προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να βελτιώσει τις εξαγωγές της», ανέφερε.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα», η οποία πάντως δεν εξαρτάται μόνο από το μισθολογικό κόστος και το κόστος εργασίας αλλά και το μη μισθολογικό κόστος, όπως σημείωσε, εξηγώντας ότι «δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε το ρόλο και τη συμβολή του μισθολογικού κόστους όταν υπάρχουν στρεβλώσεις και είναι εμφανείς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από