Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τους 800.000 οφειλέτες προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για ρύθμιση χρεών από εισφορές συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους οφειλέτες (επιχειρήσεις και επαγγελματίες).

Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι για οφειλέτες του ΙΚΑ θα ενεργοποιείται η αυτόφωρη διαδικασία, αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για φορολογικές και τελωνειακές οφειλές, στις περιπτώσεις που οι οφειλόμενες ασφαλιστικές οφειλές ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πρόσθετα τέλη.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα. Με τη νέα ρύθμιση κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις μέχρι τις 31/12/11 και προβλέπονται οι εξής εναλλακτικές:

– Εφάπαξ ή έως τρεις ισόποσες δόσεις με έκπτωση του 100% των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

– Εως έξι ισόποσες δόσεις με έκπτωση του 75% των πρόσθετων τελών και των λοιπών επιβαρύνσεων.

– Εως εννέα ισόποσες δόσεις με έκπτωση του 50% στα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

– Ενταξη όσων υπαχθεί στη ρύθμιση του νόμου (Α. 48, Ν. Ν. 3943/11), με έκπτωση 30% στα πρόσθετα τέλη μετά την κεφαλαιοποίηση της οφειλής μέχρι τις 31-12-2011. Επισημαίνεται ότι σε παλαιότερη ρύθμιση του Ν. 3943/11, Α. 48 προβλεπόταν μόνο η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/2010, ενώ στη ρύθμιση του Ν. 4019/11, Α. 20 προβλεπόταν η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31/12/10, με έκπτωση 20% των πρόσθετων τελών.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του προηγούμενου νόμου (Α. 48, Ν. 3943/11) όσον αφορά τα εξής:

– Το ποσό της δόσης σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα λοιπά ταμεία ασφάλισης μισθωτών καταβάλλεται σε μηνιαία βάση, αντιστοιχεί σε 1,25% της κατά τα κατωτέρω κεφαλαιοποιημένης οφειλής, δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 20% και μεγαλύτερο του 40% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010 και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 150 ευρώ. Εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ή μέρους αυτού δεν υφίστατο υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ Ταμείων μισθωτών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού, το καταβλητέο ποσό αντιστοιχεί στο 1,25% της κεφαλαιοποιημένης οφειλής χωρίς να υπολείπεται των 150 ευρώ.

– Ειδικά για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, χωρίς να υπολείπεται των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.