Μήπωςσχεδιάζετε να ταξιδέψετε φέτος οδικώς στην Ευρώπη; Τότε, προσοχή στους φορτηγατζήδες: αντί να έχουν συνεχώς καρφωμένα τα μάτια τους στον δρόμο, προειδοποιεί η Τροχαία, ολοένα και περισσότεροι παρακολουθούν… ταινίες DVD. Κάτι τα συστήματα ταχοστάτη (cruise control) που διατηρούν σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, κάτι η μοναξιά και η ανία ενός πολύωρου ταξιδιού σε αυτοκινητόδρομους, κάτι και η τεχνολογία που επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση συσκευής αναπαραγωγής DVD στο ταμπλό του φορτηγού, οι σινεφίλ φορτηγατζήδες αυξάνονται και πληθύνονται. Οπως όμως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, η προσοχή διασπάται, τα αντανακλαστικά μειώνονται και το μικρότερο λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στη Γαλλία, την ευρωπαϊκή χώρα όπου κυκλοφορούν τα περισσότερα φορτηγά, ένας οδηγός φορτηγού συνελήφθη πρόσφατα να μαγειρεύει σε μια φορητή κουζίνα γκαζιού και να βλέπει ταινία ενόσω κινούνταν σε αυτοκινητόδρομο. Αρκετοί οδηγοί έχουν πιαστεί με τα πόδια τους να αναπαύονται πάνω στο ταμπλό. Ενας συνελήφθη πρόσφατα να παίζει – μέσα στην καμπίνα, εν κινήσει – ντραμς. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια τάση, οι γαλλικές Αρχές αύξησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το σχετικό πρόστιμο από τα 135 ευρώ στα 1.500 ευρώ – και η Αστυνομία έχει πλέον δικαιοδοσία να κατάσχει τις συσκευές αναπαραγωγής DVD.

Συνολικά 324 φορτηγατζήδες συνελήφθησαν στη Γαλλία το 2010 – την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – να βλέπουν ταινία. Εκτιμάται όμως πως ο πραγματικός αριθμός όσων επιλέγουν να καταπολεμήσουν έτσι την ανία ή την υπνηλία είναι πολύ υψηλότερος: η παράβαση μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο τη νύχτα, όταν είναι ορατό μέσα στην καμπίνα το φως της οθόνης, και μόνο εφόσον πάρουν οι αστυνομικοί θέση σε κάποια γέφυρα, πάνω από τον αυτοκινητόδρομο. Οταν η Αστυνομία του Μονπελιέ διοργάνωσε μια τέτοια επιχείρηση, τον περασμένο μήνα, συνέλαβε μέσα σε μία ώρα έναν πολωνό, έναν ισπανό και έναν λιθουανό οδηγό φορτηγού. Παρακολουθούσαν όλοι DVD στο λάπτοπ τους.