Κι όμως, υπάρχει
Η κριτική είναι εύκολη. Αλλά το ότι σήμερα μόνο το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πού βρισκόμαστε και τι χρειαζόμαστε ως χώρα, κάνει το κόμμα τη μοναδική εναλλακτική πρόταση.
Αθανάσιος Κιουρτσόγλου, φίλος του ΠΑΣΟΚ

Πού είναι η λαϊκή βάση;
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε κρατικίστικο και στήριξε μονόπλευρα τον δημόσιο τομέα και με την άφρονα πολιτική του διέλυσε με την κομματικοποίηση τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χωρίς να αναπτύξει ταυτόχρονα και τον ιδιωτικό, τομέα σε μια Ελλάδα αυτοαπασχολουμένων, με στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς ισχυρή παραγωγική βάση. Η οργάνωση του κράτους έγινε στο πόδι και δεν λειτούργησε όχι γιατί είναι μεγάλο, αλλά είναι ανοργάνωτο, σπάταλο και αναποτελεσματικό. Στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη που λειτούργησε το κοινωνικό κράτος, έγινε επειδή στηρίχτηκε στη μεικτή οικονομία, δημόσια και ιδιωτική, και στην οικονομική ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπήρξε ισχυρή παραοικονομία και μεγάλη φοροδιαφυγή. Αλλά και νόμιμη απαλλαγή φορολογίας μεγαλομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Για να πάρει εμπρός πάλι η οικονομία πρέπει να στηριχτεί στις δημόσιες επενδύσεις ενός οργανωμένου σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους και στην ιδιωτική πρωτοβουλία που θα είναι εξωστρεφής και δεν θα είναι κρατικοδίαιτη.
Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Το θέμα είναι η κρίση
Στις σελίδες των διεθνών ειδήσεων των «ΝΕΩΝ», πολύ απλά, εξηγήθηκε τι συνέβη στην Ισπανία. Οι σοσιαλιστές έχασαν λόγω παντελούς αδυναμίας «να επεξεργαστούν και να υλοποιήσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης». Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης (όχι μόνο της οικονομικής). Διαφορετικά θα εμπλακεί σε εσωστρέφεια και αυτοκατάρρευση. Αποφύγετε επιφανειακές λύσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων, το όφελος είναι πάντα πρόσκαιρο.
Εμμανουήλ Κυρ. Μιρτζάνης
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από