Αιτία πολέμου φαίνεται πως είναι για τους δικηγόρους οι προωθούμενες διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα και οι δικηγόροι της Αθήνας που αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι μεθαύριο Παρασκευή.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) επισημαίνει ότι οδηγήθηκαν στην απόφαση αυτή «διατρανώνοντας την έντονη αντίθεση του δικηγορικού σώματος στις προωθούμενες - εν κρυπτώ και κατά τρόπο αιφνιδιαστικό - νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν αφενός μεν τη θέσπιση αντικειμενικών φορολογικών τεκμηρίων, δίχως να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, αφετέρου δε την επίσης κατά τρόπο αιφνιδιαστικό και δήθεν κατεπείγοντα μεταρρύθμιση του τρόπου ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών».
Οι διατάξεις που θα καταργούν τους περιορισμούς στη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών βρίσκουν ριζικά αντίθετους τους περισσότερους δικηγόρους της περιφέρειας, που έχουν ήδη προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Δυστυχώς τα μεγάλα και επώνυμα δικηγορικά γραφεία (κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά όχι μόνο), που δεν υπερβαίνουν το 2% του συνόλου των δικηγόρων, συνηγορούν ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης. Αυτή η "απελευθέρωση" ήταν και είναι μία καθαρή επιλογή ανάπτυξης των πολυεπαγγελματικών εταιρειών εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ», επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης.
«Η δημιουργία δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων από διαφορετικούς συλλόγους και η λειτουργία παραρτημάτων σε όλη τη χώρα, προβλέπεται και σε Ευρωπαϊκή Οδηγία την οποία οφείλουμε να εφαρμόσουμε», αντιτείνει το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Γιάννης Χαρακτινιώτης.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα το ζήτημα της διατήρησης της ελάχιστης αμοιβής για τους δικηγόρους ο κ. Χαρακτινιώτης συμπληρώνει ότι πριν από λίγους μήνες το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δικαίωσε την Ιταλία, κρίνοντας ότι κάθε κράτος - μέλος μπορεί να ορίζει τις ελάχιστες αμοιβές με τις οποίες θα πληρώνονται οι δικηγόροι.
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ