Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων των δικηγόρων και συμβολαιογράφων πραγματοποιείται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ενώ από 29 Φεβρουαρίου ισχύει η απελευθέρωση των οδικών μεταφορών.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί σύντομα, καθώς πολλές από τις διατάξεις του αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα. Πάντως δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος.

Αύριο αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους το νομοσχέδιο επιδιώκει να καταργήσει τους περιορισμούς στη σύσταση εταιρειών προβλέποντας ότι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι μπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρεία και ότι η έδρα της ορίζεται στην περιφέρεια του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος τουλάχιστον ένας από τους εταίρους. Επίσης το νομοσχέδιο επιτρέπει τη διαφήμιση δικηγόρων ενώ υποχρεώνει τους δικηγορικούς συλλόγους να δημοσιεύουν κάθε χρόνο στο Διαδίκτυο τα οικονομικά τους στοιχεία και τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε μέλη τους.

Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η τρόικα σε σχέση με τις «νόμιμες αμοιβές» ή «τιμές αναφοράς» που έχουν αντικαταστήσει τις κατώτατες αμοιβές για τους δικηγόρους και μηχανικούς. Οι τιμές αναφοράς χρησιμοποιούνται ως βάση για τον υπολογισμό των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία και τους συλλόγους, αλλά η τρόικα θεωρεί ότι στην πράξη αποτελούν μια «μεταμφίεση» των κατώτατων αμοιβών που διατηρούνται έτσι, διά της πλαγίας οδού, σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά τους συμβολαιογράφους το νομοσχέδιο καταργεί την προϋπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, δεν προχωρεί όμως σε μείωση των αμοιβών, όπως επίσης έχει ζητήσει η τρόικα. Η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει για τον σκοπό αυτό υπουργική απόφαση μειώνοντας τις αμοιβές κατά 30%.

Αντικειμενικά κριτήρια για φορολογικούς ελέγχους

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο. Μεταξύ άλλων, μειώνεται η ελάχιστη δόση στα 100 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται στις εξήντα.

Ακόμη, το νομοσχέδιο προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Συγκεκριμένα ορίζει ότι τα έσοδα και ο οφειλόμενος φόρος του επιτηδευματία μπορεί να προσδιορίζονται με βάση τις εξής τεχνικές: 1) την αρχή των αναλογιών, 2) την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου, 3) την καθαρή θέση του φορολογουμένου, 4) τη σχέση τιμής – πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και 5) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

n Το επάγγελμα του οδικού μεταφορέα μπορεί να ασκείται από εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ)

n Συνταξιούχοι με σύνταξη μικρότερη των 400 ευρώ δεν δικαιούνται να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα μεγαλύτερα του ποσού που ελάμβαναν προτού θεσπιστεί ο νόμος που καθόρισε τα δώρα στα 400 ευρώ για Χριστούγεννα και από 200 ευρώ για Πάσχα και άδεια.