«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», είπε η καγκελάριος.

Η ίδια μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, επισήμανε ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαδικασίες για το δεύτερο πακέτο -προϋπόθεση για το οποίο είναι το PSI- δεν θα υπάρξει επόμενη δόση.

Έρχεται ο Νταλάρα

Εν τω μεταξύ, συνομιλίες με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές ανέφεραν την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως οι διαβουλεύσεις δεν βρίσκονται σε καλή πορεία. Για το λόγο αυτό, υποστήριξαν, ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

«Οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση του δικού τους μεριδίου» υποστήριξε στο πρακτορείο μία από τις πηγές.

Σε ερώτηση για το εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό από χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή στο PSI, ξεχωριστή πηγή απάντησε πως «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα, τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή».

Τρίτη πηγή ανέφερε στο Reuters πως η «πορεία των διαβουλεύσεων είναι κακή».

Το πρακτορείο υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το εάν θα χρειαστεί να ενισχύσουν το δεύτερο πάκετο, ύψους 130 δισ. ευρώ, εάν η συμμετοχή των ιδιωτών υπολείπεται των εκτιμήσεων.