Ο λόγος στους αναγνώστες

Ο Μιχ. Κουβάτσος, Επιδάμνου 16, Αθήνα, γράφει:

«Την 30-09-2011 μεταδόθηκαν και από τα δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ (TV) σκηνές από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψης (συμβολική) της εισόδου του ΥΕΘΑ στον Χολαργό, που έγινε για πρώτη φορά από σημαντικό αριθμό απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων για τις περικοπές των συντάξεων και του μερίσματος (ΜΤΣ) κατά 25%, όπως έγινε και στους μισθούς και τις συντάξεις και των άλλων κατηγοριών των ελλήνων πολιτών. Το μείζον μέρος των αξιωματικών δεν συμμετείχε διότι δεν συμφωνούσε με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, προκειμένου να μην υποστεί και διαπόμπευση από βιαία διάλυση της συγκέντρωσής των, όπως, ήδη, απειλούσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με τη συνήθη μέθοδο (απάνθρωπη) των ΜΑΤ.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι εξαιτίας του «προπατορικού αμαρτήματος» (δικτατορία 1967-74), για την οποία βεβαίως ευθύνεται μόνο ένα μικρό ποσοστό επίορκων αξιωματικών των ΕΔ (κυρίως του Στρατού Ξηράς), ενώ ένα μεγάλο ποσοστό αξιωματικών (παλαιοτέρων) υπέστησαν απηνείς διώξεις διότι αντιστάθηκαν ή διαφωνούσαν (αποστρατείες, εξορίες, φυλακίσεις, στασιμότητα σε βαθμούς, δυσμενείς μεταθέσεις), το σώμα των μονίμων αξιωματικών των ΕΔ συλλήβδην πλήρωσε (και πληρώνει) βαρύτατο τίμημα με οικονομική εξαθλίωση (ιδίως οι απόστρατοι) και κοινωνική υποβάθμιση. Κανένας αξιωματικός (εν ενεργεία) δεν κυκλοφορεί με στολή εκτός στρατοπέδων και εκτός ωρών υπηρεσίας, για να αποφεύγει προκλήσεις.

Κύριοι αξιωματικοί, σας είναι γνωστή από την Ιστορία η τύχη κάποιων εκ των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (Ματρόζος, Νικηταράς, Μαντώ Μαυρογένους κ.ά.) καθώς και του στρατηγού Βελισσάριου (αρχιστρατήγου του Ιουστινιανού) που συνέτριψε τους Πέρσες και ελάμπρυνε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με τις νίκες του. Ο ελληνικός λαός, σάρκα εκ της σαρκός του οποίου είναι το προσωπικό των ΕΔ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις εμπιστεύεται σε υψηλό ποσοστό (πρώτες στη σειρά) τις ΕΔ, που πάντα τού συμπαραστέκονται σε όλες τις θεομηνίες, πυρκαγιές και φρουρούν τα όρια (χερσαία, θαλάσσια, εναέρια) της πατρίδας, ενώ τους πολιτικούς τούς απαξιώνει (τελευταίοι στις δημοσκοπήσεις). Και αυτή η κρίση, η εκτίμηση και η αγάπη του λαού μας προς τις ΕΔ μετράνε πολύ περισσότερο».