Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι προϋποθέσεις για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου. Χωρίς συμφωνία στα δύο αυτά ανοικτά ακόμα κρίσιμα ζητήματα και χωρίς την ανταπόκριση της Ελλάδας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας θα διακοπεί η χρηματοδότησή της. Την προειδοποίηση αυτή έστειλαν η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο για να προετοιμάσουν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.

«Μιλήσαμε και για την Ελλάδα. Πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» είπε η Ανγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νικολά Σαρκοζί στην καγκελαρία. «Από τη δική μας σκοπιά πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους. Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης», προειδοποίησε η Καγκελάριος.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Εξίσου σημαντικό προαπαιτούμενο όμως είναι και η συνεπής στάση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της, της τρόικας. «Η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί μια πρόταση προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως από την πλευρά της να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της τρόικας», σημείωσε η κ. Μέρκελ. «Για το θέμα αυτό είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος μου το υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την αυριανή συνάντησή μου με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ».

Στη γραμμή των πιέσεων προς την Ελλάδα κινήθηκε και ο Νικολά Σαρκοζί. «Εχουμε διαπραγματευτεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και είπαμε ότι οι έλληνες φίλοι μας πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με το ΔΝΤ πρέπει να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε διαπραγματευτεί και έχουμε αποφασίσει», είπε ο γάλλος Πρόεδρος.

«ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ» Το τεταμένο κλίμα των ημερών για την πορεία της Ελλάδας αποτύπωσε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου εάν οι «αντιπυρικές ζώνες» που ορθώνονται στην ευρωζώνη είναι αρκούντως «υψηλές και αποτελεσματικές» για να μπορούν να αντέξουν μια πτώχευση της Ελλάδας, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν και άλλες χώρες την ευρωζώνη. «Εάν ήμασταν απολύτως ήσυχοι δεν θα γίνονταν αυτές οι εντατικές συναντήσεις» ήταν η απάντηση του Νικολά Σαρκοζί. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Ποτέ η ευρωζώνη στο παρελθόν δεν ήταν σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε ο γάλλος Πρόεδρος, παραπέμποντας στους μηχανισμούς που δρομολογήθηκαν για τη διάσωση του ευρώ.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει «προκαταβολικά» ότι «στόχος μας είναι να μη φύγει καμία χώρα από την ευρωζώνη. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, η χώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά αποτελεί μοναδική περίπτωση αναφορικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του χρέους. Αν ασχοληθεί κάποιος με τα δεδομένα της Ελλάδας, θα δει ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ήταν μια αναγκαία αλλά μη επαρκής προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ορθό δρόμο. Σε αυτό προστίθενται τα μέτρα που συμφώνησε η τρόικα με την Ελλάδα. Αυτά τα μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν, πρέπει να γίνουν πραγματικότητα», είπε η κ. Μέρκελ. Η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προετοιμάστηκε και αποφασίστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να σταλεί, κατά την κ. Μέρκελ, ένα σαφές μήνυμα: «Στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία. Αλλά η Ελλάδα παραμένει μια εξαίρεση».