Νέα προειδοποίηση πως θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο από τη Δύση απηύθυνε χθες η Τεχεράνη. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου ξεκίνησε χθες περιοδεία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να μη συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Τεχεράνη. Κι εντούτοις, σε αυτό το ολοένα και πιο εχθρικό πλαίσιο, η ιρανική κυβέρνηση χαιρέτισε και εξέφρασε την εκτίμησή της για μια συγκεκριμένη επιχείρηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού: τη διάσωση, στον Κόλπο του Ομάν, 13 ιρανών ψαράδων που κρατούνταν όμηροι εδώ και 45 ημέρες από σομαλούς πειρατές. Σαν από ειρωνεία της τύχης, μάλιστα, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν έπαιξε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «John C. Stennis» – το ίδιο πλοίο που οι Ιρανοί απείλησαν πρόσφατα με επίθεση αν επιστρέψει στον Κόλπο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Πριν από ενάμιση μήνα, σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το ιρανικό αλιευτικό «Al Mulahi», ένα καΐκι μήκους 25 μέτρων με 13 επιβαίνοντες. Το υποχρέωσαν να αγκυροβολήσει στη Βόρεια Σομαλία. Εκεί ανεφοδιάστηκαν με τρόφιμα, όπλα και ανθρώπινο δυναμικό και τέλη Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας τους ομήρους για τη διακυβέρνηση του «Al Mulahi», σάλπαραν ξανά σε αναζήτηση κάποιου τάνκερ ή μεγάλου φορτηγού πλοίου, το οποίο θα μπορούσαν να καταλάβουν ώστε να ζητήσουν λύτρα.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, 100 μίλια από τις ακτές του Ομάν, οι πειρατές βρήκαν τη λεία τους: το φορτηγό πλοίο «Sunshine», με σημαία Μπαχαμών. Χρησιμοποιώντας βενζινάκατο, έξι από αυτούς επιχείρησαν ρεσάλτο στο πλοίο. Δεν ήξεραν όμως ότι μόλις οκτώ μίλια πιο πέρα έπλεαν σε σχηματισμό το «John C. Stennis», το πλοίο ανεφοδιασμού «USNS Rainier» και το καταδρομικό «USS Mobile Bay». Το «Sunshine» έστειλε SOS• ένα αμερικανικό ελικόπτερο και το «USS Mobile Bay» έσπευσαν σε βοήθεια• οι έξι πειρατές συνελήφθησαν. Αμερικανικά ελικόπτερα σάρωσαν την περιοχή σε αναζήτηση της πλωτής βάσης των πειρατών. Υποψιάστηκαν εξαρχής πως ήταν το «Al Mulahi». Το αλιευτικό είχε όμως ιρανική σημαία, το ζήτημα ήταν πολιτικά ευαίσθητο. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν λοιπόν τους έξι συλληφθέντες ως δόλωμα: τους άφησαν ελεύθερους και τους ακολούθησαν. Παράλληλα, έσπευσε στην περιοχή το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Kidd», ναυαρχίδα διεθνούς ναυτικής δύναμης κατά της πειρατείας. Το αντιτορπιλικό «USS Kidd» κάλεσε το «Al Mulahi» μέσω ασυρμάτου. Οι πειρατές ανάγκασαν τον ιρανό καπετάνιο να μιλήσει. Αυτός όμως βρήκε το θάρρος να ζητήσει, στα ουρντού, βοήθεια. Λίγο αργότερα, οι 13 όμηροι ήταν ελεύθεροι και 15 πειρατές είχαν συλληφθεί. «Ηταν σαν να σας έστειλε ο Θεός», είπε ένας από τους ιρανούς ψαράδες στους αμερικανούς ναυτικούς. «Κάθε νύχτα προσευχόμασταν στον Θεό να μας σώσει. Και να που ήρθατε».