Ο Στίβεν Χόκινγκ δεν ήταν αρκετά καλά για να παρευρεθεί στο συνέδριο κοσμολογίας προς τιμήν των 70ών γενεθλίων του που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο διάσημος φυσικός την Παρασκευή είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και εξακολουθεί να αισθάνεται αδύναμος είπε ο αντιπρύτανης του Κέμπριτζ Λέζεκ Μπορίσιεβιτς, χωρίς να διευκρινίσει γιατί είχε εισαχθεί και πόσο καιρό νοσηλεύθηκε.

Ο Μπορίσιεβιτς είπε πάντως πως ο Χόκινγκ πιθανόν να παρακολουθεί τις εργασίες τού συνεδρίου μέσω σύνδεσης βίντεο. «Αν ακούς Στίβεν, χαρούμενα γενέθλια απ’ όλους εμάς που είμαστε σήμερα εδώ» είπε ο αντιπρύτανης εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους εκατοντάδες επιστήμονες και φοιτητές που είχαν γεμίσει την αίθουσα για να ακούσουν κορυφαίους ομιλητές να παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην κοσμολογία.

Ανάμεσα στους επιστήμονες που έδωσαν το «παρών» στο συνέδριο για τα γενέθλια του Χόκινγκ ήταν ο βασιλικός αστρονόμος Μάρτιν Ρις και ο φυσικός Σολ Περλμάτερ, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το Νομπέλ Φυσικής. Απαντες οι ομιλητές χαιρέτισαν τον εορταζόμενο ως έναν από τους λαμπρότερους θεωρητικούς φυσικούς μετά τον Αϊνστάιν – τόσο για τη συμβολή του στις θεωρίες του χρόνου και της σχετικότητας όσο και για την ικανότητά του να εξηγεί με απλά λόγια περίπλοκες επιστημονικές έννοιες. «Είναι υπέροχο το ότι γιορτάζουμε τα 70ά γενέθλια του Χόκινγκ» είπε ο Μάρτιν Ρις. «Είναι μια ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε για τις γνώσεις που μας έδωσε για το Σύμπαν και για την έμπνευση που προσέφερε σε εκατομμύρια ανθρώπους πετυχαίνοντας τόσο πολλά παρά τις αντιξιότητες».

Ο αντιπρύτανης Μπορίσιεβιτς υπογράμμισε στην ομιλία του ότι ο Χόκινγκ «άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο που κατανοούμε τον χώρο και τον χρόνο, τις μαύρες τρύπες και την προέλευση του Σύμπαντος». Το γεγονός ότι τα κατάφερε μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες, πρόσθεσε, αποτελεί «φάρο ελπίδας και ενθάρρυνσης για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες παντού στον κόσμο».

Εξω από την αίθουσα, νεαρές φοιτήτριες δήλωναν… «γκρούπις» του φυσικού και έλεγαν πως βρίσκονται εκεί μόνο για να τον δουν, αφού οι θέσεις του συνεδρίου είχαν καλυφθεί από καιρό και η λίστα αναμονής ήταν μεγάλη. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Χόκινγκ είχε παραδεχθεί πως περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σκεπτόμενος τις γυναίκες. «Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο» είχε τονίσει.