Λύση στο αδιέξοδο που απειλείται στα πανεπιστήμια, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση όσων από αυτά δεν έχουν εκλέξει εσωτερικά μέλη για τα νέα τους Συμβούλια Διοίκησης, αναμένεται να δώσει αύριο το υπουργείο Παιδείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος που συναντήθηκε χθες για το ζήτημα αυτό με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων, τους κάλεσε σε νέα συνάντηση αύριο Τετάρτη προκειμένου στο μεταξύ να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για απεμπλοκή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλέον πιθανό είναι να δοθεί μικρή παράταση στα πανεπιστήμια προκειμένου να προσδιορίσουν τουλάχιστον ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί μόνο στα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας. Στα λοιπά Ιδρύματα είτε ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί είτε αναβλήθηκαν για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή των διοικήσεών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της διαδικασίας εκλογής. Η προσφυγή αναμένεται να συζητηθεί στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι πρυτάνεις πάντως ζήτησαν να παραμείνει η αρμοδιότητα για την έγκριση των προϋπολογισμών των πανεπιστημίων στις Συγκλήτους (αντί των Συμβουλίων όπως ορίζει ο νέος νόμος), τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των τελευταίων. Ωστόσο χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι τόσο ο κ. Αρβανιτόπουλος όσο και η ίδια, «έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι το σημαντικό είναι να προχωρήσει η υλοποίηση του νόμου σε όλα τα επίπεδα. Ο νόμος έχει υλοποιηθεί ήδη από συγκεκριμένα Ιδρύματα, άρα μπορεί να υλοποιηθεί και από τα υπόλοιπα». Και ο νόμος προβλέπει ότι τους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ θα τους χειρίζονται στο εξής τα Συμβούλια και όχι οι Σύγκλητοι.

Οι πρυτάνεις δήλωσαν ότι η συνάντησή τους με τον κ. Αρβανιτόπουλο έγινε σε θετικό κλίμα και ελπίζουν πως θα παραταθεί ή θα αποδεσμευτεί η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης από τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων τους. Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Τρ. Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τόνισε ότι ζήτησαν να απεμπλακεί το ζήτημα του προϋπολογισμού από τις εκλογές των μελών των Συμβουλίων. «Προτείναμε λύσεις για εκείνα τα πανεπιστήμια που δεν θα έχουν Συμβούλια Διοίκησης έως τις 15 Ιανουαρίου», είπε. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μυλόπουλος συμπλήρωσε ότι ο νόμος δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά λειτουργικά προβλήματα των πανεπιστημίων, τα οποία σήμερα διαθέτουν ελάχιστα μέσα και πόρους.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΝΕΣ. Σημειώνεται πάντως ότι για το θέμα αυτό έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις σε πολλά Ιδρύματα από δεκάδες πανεπιστημιακούς, που θέλουν την εφαρμογή του νόμου και καταλογίζουν σκόπιμες καθυστερήσεις στις σημερινές ηγεσίες των Ιδρυμάτων. Η πλέον πρόσφατη εκδηλώθηκε στο Αριστοτέλειο, ο Σύνδεσμος Καθηγητών του οποίου επιτέθηκε κατά του Γ. Μυλόπουλου αναφέροντας ότι «επιδίδεται σε συντεχνιακού – συνδικαλιστικού τύπου μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίας και καθυστέρησης στην εφαρμογή του νόμου». Απαντώντας χθες ο πρύτανης υποστήριξε ότι οι επικριτές του αποτελούν μειοψηφική ομάδα που κινείται με βάση ιδιοτελείς σκοπούς.