Τα μηνύματα που παίρνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανησυχητικά: την Παρασκευή το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 16μήνου έναντι του δολαρίου, το κόστος δανεισμού για την Ιταλία ανέβηκε ξανά σε δυσθεώρητα ύψη, επαναφέροντας στο προσκήνιο και τη απειλή για τα ΑΑΑ της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα, τα νέα για την ανεργία στην Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις που προκύπτουν από το δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης και η πτώση των λιανικών πωλήσεων, μοιάζουν να δείχνουν το δρόμο της ύφεσης για την Ευρώπη.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία, η οποία υποβαθμίστηκε σε επίπεδο junk την Παρασκευή και αγωνίζεται να λάβει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ηγεσίες της Ευρώπης είναι για άλλη μια φορά ιδιαίτερα κρίσιμη.

Την Παρασκευή, ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με τον Μάριο Μόντι, προκειμένου Παρίσι και Ρώμη να εμφανιστούν σε κοινή γραμμή απέναντι στην κρίση. Πράγματι, οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν συντονισμένες ενέργειες.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ακριβώς την ίδια άποψη για το μέλλον της Ευρώπης και για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης. Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να πράξουν συντονισμένα αυτά που έχουν υποσχεθεί.

Επανερχόμενος στο θέμα το Σάββατο, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι η Ιταλία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά επισήμανε ότι καμία χώρα δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση από μόνη της και ζήτησε εκ νέου συντονισμό των υπολοίπων χωρών.

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο Σαρκοζί δήλωσε ότι μαζί με την Μέρκελ θα επισκεφθούν τη Ρώμη στις 20 Ιανουαρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν τις συνόδους σε επίπεδο Eurogroup που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του μήνα.

Πριν από τη συνάντηση στη Ρώμη, όμως, ο γάλλος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τον οποίο ζητά μετ’ επιτάσεως το Παρίσι.

Η Γερμανία δηλώνει πρόθυμη να υποστηρίξει την πρόταση, αλλά επιθυμεί εφαρμογή του μέτρου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, το Παρίσι βιάζεται και ο Σαρκοζί δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή του φόρου, ακόμα και αν χρειασθεί να το κάνει μόνη της, χωρίς να περιμένει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, τη Δευτέρα στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ θα είναι οικοδεσπότης σε μια συνάντηση φιλελεύθερων Ευρωπαίων πολιτικών, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, επί του σχεδίου για αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο των κρατών της ΕΕ και για την οικονομική ενίσχυση του ΔΝΤ.

Στη συνάντηση του Λονδίνου θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ.