Νανοαισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν την υγεία των κυττάρων και εξάγουν συμπεράσματα, ή καλύτερα κάνουν… διάγνωση πριν από την εμφάνιση κάποιας ασθένειας, αναπτύχθηκαν από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το νέο επίτευγμα εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, μέσω της δημιουργίας ενός διαγνωστικού τεστ. Παράλληλα οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα προσφέρει σημαντική γνώση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα κύτταρα στις θεραπείες.

Οι αισθητήρες είναι τόσο μικροί που χωρούν μέσα σε ένα και μόνο κύτταρο. Ο καθένας τους έχει διάμετρο της τάξεως των 130 νανομέτρων και εργασία τους είναι να καταμετρούν τα ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλουν τα κύτταρα. Οταν τα σήματα αυτά παρουσιάσουν ανωμαλίες, σημαίνει πως έχουν υποστεί βλάβη εξαιτίας φλεγμονής, τοξικότητας ή κάποιας νόσου.

Οπως ανέφερε ο δρ Κάμπελ, υπεύθυνος για τη μελέτη, «η ηλεκτρική δραστηριότητα των κυττάρων είναι αυστηρά ελεγχόμενη και υπό φυσιολογικές συνθήκες δουλεύει ρολόι. Ετσι, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της, αυτό αποτελεί ένδειξη νόσου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου της υγείας των κυττάρων».

Οι αισθητήρες αποτελούνται από μόρια τα οποία αποκρίνονται στο δυναμικό των κυττάρων. Ως οχήματα μεταφοράς των μορίων χρησιμοποιούνται σωματίδια χρυσού, τα οποία μπορούν να εισαχθούν στα ανθρώπινα κύτταρα χωρίς να τους προκαλέσουν βλάβη. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ACS Nano».