Στη Βραζιλία το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζεται ως θρησκεία και οι «αμαρτωλοί» κάτοικοί της αναζητούν τη λύτρωση μέσα απ’ αυτό.

«Η ζωή μου άλλαξε κατεύθυνση», λέει ο ηλιοκαμένος Τιάγκο Φερέιρα, 26 ετών, που έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και συμμετέχει στην ανακαίνιση του σταδίου στο Μπέλο Οριζόντε που θα φιλοξενήσει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Ο Φερέιρα είναι ένας από τους εκατοντάδες Βραζιλιάνους που εκτίουν ποινές φυλάκισης και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επανένταξης.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τοπικές Αρχές των 12 πόλεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο προβλέπει πως τουλάχιστον το 5% των εργατών που θα εργαστούν στην κατασκευή ή ανακαίνιση των σταδίων θα είναι τρόφιμοι των φυλακών. Η επιλογή όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα έγινε με πολύ αυστηρά κριτήρια από ομάδα κοινωνιολόγων, ψυχολόγων και δικηγόρων.

Στο Μπέλο Οριζόντε, πρωτεύουσα της πολιτείας Μίνας Γκεράις, εκτός του Φερέιρα επιλέχθηκαν ακόμα 15 τρόφιμοι των τοπικών φυλακών για να εργαστούν στο στάδιο μαζί με τους περίπου 1.500 εργάτες.

Η δουλειά είναι αρκετά σκληρή αλλά για κάθε τρεις ημέρες εργασίας μειώνεται κατά μία ημέρα η ποινή του.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μας που δεν πρέπει να χάσουμε. Γιατί στον χώρο του εγκλήματος μπορεί να συμβούν μόνο δύο πράγματα: είτε να μείνεις καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, είτε να βρεθείς τρία μέτρα θαμμένος στη γη», λέει ο Φερέιρα.