Το σκάνδαλο με τα στημένα σε συνδυασμό με τα έντονα οικονομικά προβλήματα είναι τα στοιχεία που κυριάρχησαν στον α’ γύρο (κουτσουρεμένος για ορισμένες ομάδες) της Σούπερ Λίγκας, ενώ δεν έλειψαν και οι ευχάριστες εκπλήξεις που δείχνουν πως ακόμη υπάρχει φως στον πολύπαθο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ποια είναι τα πράγματα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν το πρωτάθλημα μέχρι τώρα;

ΜΙΣΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Κωμικοτραγικό ήταν το ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος. Η διοίκηση της Σούπερ Λίγκας αρνήθηκε την αναβολή της έναρξης και έτσι άρχισε με 14 ομάδες, αν και στην κλήρωση ήταν 16, με τους Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Οι τελευταίες δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με αποβολή, οι πρώτες 9 αγωνιστικές έγιναν με 14 ομάδες, ενώ η πρώτη πλήρης (με 8 παιχνίδια) αγωνιστική ήταν η 10η στις 19 και 20 Νοεμβρίου. Από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το ενδιαφέρον στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν στραμμένο στις αίθουσες των δικαστηρίων.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ

Η εμφάνιση του Τσάκα αιφνιδίασε τους πάντες στον Παναθηναϊκό. Ο Τσάκας υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια – τελευταία εμφανίζεται να έχει κλείσει Τζαβέλλα -, μέχρι στιγμής όμως στον ΠΑΟ δεν έχουν δει τους άραβες επενδυτές που (υποτίθεται ότι) εκπροσωπεί. Και με τέτοιες εξελίξεις, το ταμείο της ΠΑΕ είναι μείον.

Με τους (μεγαλο)μετόχους (Νοτιάς – Παππάς) αμέτοχους, το φιλόδοξο πείραμα των σαπόρτερ να έχει αποτύχει, η ΑΕΚ βρίσκεται στη δίνη τεράστιων διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων. Οι σχέσεις διοίκησης (τελεί υπό παραίτηση) -παικτών έχουν διαταραχθεί, οι τελευταίοι είναι απλήρωτοι, η εμφάνιση του (επενδυτή;) Βασίλη Ξενιάδη θυμίζει φαντάσματα του παρελθόντος (Ψωμιάδης κ.ά.), ο Αδαμίδης κάνει λόγο για άραβες επενδυτές και ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ο τραυματισμός του Στέφανου Κοτσόλη έδωσε την ευκαιρία στον 17χρονο (γεννημένος στις 18 Μαρτίου 1994) Στέφανο Καπίνο να πάρει θέση βασικού. Και αφού την πήρε, όχι μόνο δεν την αφήνει, αλλά αποτελεί μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στη μέχρι τώρα πολύ καλή πορεία της ομάδας του ΠΑΟ. Ο Καπίνο χρίστηκε διεθνής με την Εθνική Ανδρών, ενώ – όπως όλα δείχνουν- θα είναι και στην αποστολή της ομάδας στην τελική φάση του Euro 2012.

ΑΤΥΠΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Με 36 βαθμούς, αλλά και δύο παιχνίδια περισσότερα από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (30 β.), ο Ολυμπιακός πήρε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Παράλληλα οι Ερυθρόλευκοι έχουν και τη νίκη με το μεγαλύτερο σκορ (6-0 κατά της Δόξας Δράμας στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο εξ αναβολής παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής, που διεξήχθη στις 30 Νοεμβρίου).

ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Ο Σεμπάστιαν Λέτο είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟ (και του πρωταθλήματος μέχρι τώρα) με 14 γκολ και ο πολυτιμότερος παίκτης των Πρασίνων. Ο Τζιμπούρ εμφανίζεται πιο ώριμος από ποτέ. Ενώ ο Σάκης Τσιώλης μπορεί να έφυγε (σαν αποτυχημένος) από τον Αρη, αλλά βρήκε αμέσως δουλειά στον Αστέρα Τρίπολης.