Ενα λευκό καβούρι, ένα αγγούρι της θάλασσας και σαλιγκάρια με σκούφο ανασύρθηκαν από τα βάθη της θάλασσας με ειδικά τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια. Ολα αυτά τα παράξενα είδη βρέθηκαν συγκεντρωμένα σε μια υδροθερμική καμινάδα. Οι υδροθερμικές καμινάδες δημιουργούνται από μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το καυτό νερό, το οποίο θερμαίνεται από υποθαλάσσια ηφαίστεια κοντά στην επιφάνεια του βυθού. Συνήθως βρίσκονται σε βάθος μερικών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του νερού και η υψηλή περιεκτικότητά του σε μέταλλα, δημιουργούν καμινάδες, οι οποίες υποστηρίζουν μεγάλη ποικιλία ζώων. Η μελέτη είναι τμήμα μιας μεγαλύτερης ερευνητικής αποστολής που έγινε με το πλοίο «Τζέιμς Κουκ», το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αφρική στις 7 Νοεμβρίου και το ολοκλήρωσε στις 21 Δεκεμβρίου.

Το λευκό καβούρι

Το νεοανακαλυφθέν λευκό καβούρι μοιάζει με άλλα δύο που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά διαθέτει πιο μακριά και τριχωτά πόδια. Το σώμα του, όπως και στα υπόλοιπα 6.793 είδη καβουριών, καλύπτεται από σκληρό εξωσκελετό. Είναι εξοπλισμένο με ένα ζευγάρι δαγκάνες.

Το αγγούρι της θάλασσας

Στόμα από αγγούρι της θάλασσας. Το συγκεκριμένο εχινόδερμο είναι γνωστό στους επιστήμονες παρότι δεν το συναντούν αρκετά συχνά. Ζει μόνο στα βάθη του Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Τρέφεται με απόβλητα στη βενθική ζώνη του ωκεανού. Η διατροφή του περιλαμβάνει και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη την οποία βρίσκει, στη λάσπη του βυθού.

Θαλάσσιο σαλιγκάρι

Η εξερεύνηση της Οπής του Δράκου διήρκεσε τρεις ημέρες και η ομάδα του αρχηγού της αποστολής συνέλεξε εκατοντάδες δείγματα από 17 διαφορετικά είδη, τα οποία έχουν σταλεί στο εργαστήριο για ενδελεχείς εξετάσεις. Το θαλάσσιο σαλιγκάρι είναι ένα από αυτά. Τα λέπια του είναι καλυμμένα με καθαρό θειούχο σίδηρο και σιδηροπυρίτη. Φαίνεται δύσμορφο, αλλά όταν μπαίνει στο καβούκι του χάνεται μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα θαλάσσια σαλιγκάρια δεν είναι άχρηστα ζώα όπως πιστεύουν κάποιοι, καθώς παράγουν τα τέσσερα βασικά πεπτίδια που θα αποτελέσουν τη νέα γενιά παυσίπονων στο κοντινό μέλλον.

Οι λευκές γαρίδες

Υπάρχουν περίπου 2.000 γνωστά είδη γαρίδας. Η συγκεκριμένη δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να μοιάζει με ένα κοινό είδος λευκής γαρίδας – άγνωστο στους Ελληνες – αλλά ορισμένες λεπτομέρειες που παρατήρησαν δημιούργησαν αμφιβολίες. Ετσι η λευκή γαρίδα στάλθηκε στο εργαστήριο για περαιτέρω εξετάσεις.