Τρία πρόσωπα που το καθένα από το πόστο του είχαν ταχθεί στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μια υπόθεση που οι διαστάσεις της δεν είναι ακόμη σαφείς. Ωστόσο, η κακουργηματική δίωξη του Γιάννη Καπελέρη που οδήγησε στην παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να συνδέεται με τις καταγγελίες που διατύπωσαν οι διώκτες του, οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Οι εισαγγελείς όμως βρέθηκαν οι ίδιοι σε ένα γαϊτανάκι υπομνημάτων και εξηγήσεων προς τον Αρειο Πάγο για τους χειρισμούς τους. Σε δεύτερο πλάνο, στην ίδια υπόθεση βρίσκονται ακόμη ένας πρώην γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και ένας πρώην εισαγγελέας, νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο Γιάννης Διώτης. Η παραίτηση του πρώτου, του Διομήδη Σπινέλλη, αποδόθηκε στην εγκύκλιο Καπελέρη για πάγωμα της είσπραξης των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχους καυσίμων. Ο ίδιος το έχει αρνηθεί. Το ΣΔΟΕ πάντως, επικεφαλής του οποίου υπήρξε ο Καπελέρης πριν τον διαδεχθεί ο Γιάννης Διώτης, «στηρίζει» τον Καπελέρη όπως προκύπτει από την υπηρεσιακή αλληλογραφία. Ο Γιάννης Διώτης δεν έχει πάρει καμία θέση στην υπόθεση. Δέκα χρόνια μετά το καλοκαίρι των συλλήψεων των μελών της 17Ν, ο εισαγγελέας των ερευνών έχει αποχωρήσει από το Δικαστικό Σώμα. Παρακολουθεί ωστόσο τους χειρισμούς τόσο των δύο οικονομικών εισαγγελέων – με τους οποίους ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και πλέον εκ των πραγμάτων έχουν στενή συνεργασία – όσο και τις εξελίξεις που αφορούν τον προκάτοχό του στην κεφαλή του ΣΔΟΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΕΡΗΣ

Ηξερε τα φορολογικά «κόλπα» από μέσα

Παραμονές Χριστουγέννων του 2009, ο Γιάννης Καπελέρης έχοντας ζυμωθεί χρόνια στους κόλπους των εφοριακών και ξέροντας τα «κόλπα» από μέσα αναλαμβάνει με απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ηνία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Νωρίτερα είχε αποτύχει να εκλεγεί βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η θητεία του στο ΣΔΟΕ τον έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, προσθέτοντας πόντους στις πολιτικές του φιλοδοξίες και άλλη δυναμική στην επικείμενη εκ νέου κάθοδό του στη μάχη των εκλογών κατά πάσα πιθανότητα στη Β’ Πειραιά.

Στη διάρκεια της θητείας του στο ΣΔΟΕ χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις, από τα μαύρα ταμεία της Siemens έως τις ιερές ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και υποθέσεις που έδωσαν το δικό τους στίγμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα η υπόθεση φοροδιαφυγής των γιατρών του Κολωνακίου ή οι «σκαφάτοι» που δήλωναν τα ιδιωτικά τους σκάφη ως επαγγελματικά για να αποφεύγουν φόρους.

Οι καλές του σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου – ο οποίος είχε φτάσει στο μεταξύ να μη μιλάει καν με τον τότε γενικό γραμματέα του Δ. Γεωργακόπουλο – αλλά κυρίως τα αποτελέσματα της θητείας του στο ΣΔΟΕ, συνέβαλαν στην αναβάθμισή του σε γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 15 Μαρτίου 2011, θέση από την οποία παραιτήθηκε κατόπιν προτροπής του Ευ. Βενιζέλου από την περασμένη Δευτέρα. Αιτία, η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που του ασκήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη με αφορμή καταγγελίες για πάγωμα προστίμων σε 3.417 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα πρόστιμα δεν είχαν επιβληθεί για λαθρεμπορικές παραβάσεις αλλά εξαιτίας υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων σε ένα προβληματικό – τεχνικά – σύστημα, το «Ηφαιστος», και πάγωσαν εν όψει νομοθετικής ρύθμισης σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μην αφαιρεθούν οι άδειες σε 3.417 πρατήρια. Ο κ. Π. Οικονόμου, πάντως, δήλωσε χθες στο Mega ότι ο κ. Καπελέρης «κακώς διώκεται».

ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ

Μανούλα στο Taxis και στις διασταυρώσεις

Επαιζε το Taxis στα δάχτυλα και δύσκολα κανείς αμφισβητούσε τις ικανότητές του σε θέματα πληροφορικής. Ανέλαβε γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 4 Νοεμβρίου 2009, με αξιόλογες περγαμηνές ως καθηγητής Διοίκησης και Τεχνολογίας Ανάπτυξης Λογισμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος διδακτορικών τίτλων στην Τεχνολογία Λογισμικού και στην Επιστήμη Υπολογιστών. Οι «φίλοι» του στο υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύουν τη χιονοστιβάδα διασταυρώσεων στοιχείων που έτρεξε όσο ήταν στη ΓΓΠΣ, οι «εχθροί» του, του καταλογίζουν καθυστερήσεις ακόμα και στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος πάντως όταν στις 17 Οκτωβρίου 2011 έγινε γνωστό ότι ο κ. Σπινέλλης υπέβαλε την παραίτησή του, μίλησε με πολύ καλά λόγια στη Βουλή για τον γραμματέα του.

Παρ’ ότι επισήμως δεν ανακοινώθηκαν ποτέ οι λόγοι της παραίτησής του, ο ίδιος ο κ. Σπινέλλης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ανέφερε «προσωπικούς λόγους υγείας» που τον οδήγησαν σε παραίτηση απορρίπτοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία παραιτήθηκε εξαιτίας της παρέμβασης Καπελέρη στο θέμα των προστίμων του «Ηφαιστος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επιστολή που είχε στείλει στους κ.κ. Οικονόμου και Καπελέρη στις 19 Σεπτεμβρίου εισηγούνταν οι εκπρόθεσμες κινήσεις που διαπιστώνονται στο σύστημα «Ηφαιστος» να θεωρούνται «απλές διοικητικές τελωνειακές παραβάσεις» και όχι πράξεις λαθρεμπορίας. Πρόσφατα, ο κ. Σπινέλλης με δηλώσεις του σε ημερίδα για τη φοροδιαφυγή ανέφερε το σύστημα «Ηφαιστος» ως παράδειγμα έργου που πληρώθηκε χρυσάφι από το Δημόσιο όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης και υφυπουργός ο Αντ. Μπέζας, καθώς όπως υποστήριξε στην αγορά κόστιζε 1 εκατ. ευρώ και όχι 15 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το υπουργείο. Προκάλεσε παράλληλα την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη με τις αναφορές του στο περίφημο σύστημα 4-4-2 κατά τους φορολογικούς ελέγχους (ελεγκτές και ελεγχόμενοι τα… βρίσκουν και καρπώνονται από 4 ευρώ ο καθένας και το Δημόσιο παίρνει τελικά μόνο 2 για κάθε 10 ευρώ φοροπαραβάσεων).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ

Από κυνηγός τρομοκρατών κυνηγός φοροφυγάδων

Μπορεί εδώ και καιρό να έχει κατέβει οριστικά από τις έδρες των δικαστηρίων, αλλά ακόμα και σήμερα απαντά στην προσφώνηση «κύριε εισαγγελέα». Ισως γιατί τα χρόνια που έμεινε στο δικαστικό σώμα ήταν εκείνα που σφράγισαν και τη μετέπειτα πορεία του.

Πριν από μία δεκαετία κυνηγούσε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σήμερα είναι ένας από τους ανθρώπους που έχουν πολιτογραφηθεί ως «κυνηγός των φοροφυγάδων». Στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων που ανέλαβε ως ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ τον περασμένο Μάιο, ο δρόμος του Γ. Διώτη συναντήθηκε με δύο παλαιούς γνωστούς από τα λημέρια της Ευελπίδων και του Εφετείου. Τους αντεισαγγελείς Eφετών Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι ορίστηκαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στις θέσεις του οικονομικού και αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα αντίστοιχα.

Συγκατοίκηση. Οι τρεις τους συνεργάζονται στενότερα, κυρίως μετά τον νόμο για την εφαρμογή του Aυτοφώρου για τους φοροφυγάδες. Ο καθένας κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και έτσι καταφέρνουν να… συγκατοικήσουν χωρίς προβλήματα στα γραφεία του ΣΔΟΕ.

«Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι ποτέ αρκετά, αλλά αλίμονο αν περιμέναμε να εξασφαλίσουμε τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουμε τη δουλειά μας», συνηθίζει να λέει ο Γ. Διώτης, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν.

«Οπαδός» της ίδιας θεωρίας εξάλλου ήταν και τα χρόνια που είχε την εποπτεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και είχε μεταφέρει το… στρατηγείο των επιχειρήσεών του στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Το επόμενο βήμα. Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί σε διαφορετικά πόστα. Από την Εισαγγελία βρέθηκε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και από εκεί στο ΣΔΟΕ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιο και πότε θα είναι το επόμενο βήμα του. Από όπου και να έχει περάσει όμως, όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του συμφωνούν ότι «οι ειδικές αποστολές είναι το φόρτε του».

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ

Θεωρείται «μάχιμος, αυστηρός και έντιμος»

Με βήμα γρήγορο κρατώντας στα χέρια του έναν χαρακτηριστικό κόκκινο φάκελο με όλα τα χρήσιμα χαρτιά, ο 60χρονος αντεισαγγελέας Eφετών Γρηγόρης Πεπόνης κινείται συνήθως στους διαδρόμους του Εφετείου.

Πριν από λίγες μέρες με την επιστολή παραίτησης από τη θέση του εισαγγελέα Oικονομικού Eγκλήματος αιφνιδίασε ακόμα και τον Αρειο Πάγο. Την είδηση πληροφορήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης ακόμα και εισαγγελείς, τα γραφεία των οποίων βρίσκονται στον 5ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας, όπως και το δικό του.

Τα προσόντα. Η επιλογή του από τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στον Αρειο Πάγο για τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα και μάλιστα με πανελλαδική αρμοδιότητα, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, έγινε γιατί ο κ. Πεπόνης θεωρείται «μάχιμος, αυστηρός και έντιμος».

Χαρακτηριστικά που προκρίθηκαν ως αναγκαία, λόγω της θέσης που του ανατέθηκε.

Η ίδια φήμη εξάλλου τον συνόδευε και από τα χρόνια που ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, αν και ορισμένοι έχουν διαφορετική γνώμη για την αποτελεσματικότητα κάποιων ενεργειών του.

Ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου πέντε χρόνια ο κ. Πεπόνης, όταν ολοκλήρωσε την έρευνα για τα ομόλογα που διενήργησε μαζί με τον εισαγγελέα Αντώνη Λιόγα, είχε υποβάλει αίτηση εθελουσίας εξόδου από το Σώμα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε δεκτό γιατί είχε προβλεφθεί μόνο για όσους εμφανίζουν προβλήματα υγείας, καθυστερήσεις και υπηρεσιακή ανεπάρκεια. Ο κ. Πεπόνης όμως δεν ανήκε σε καμία από τις τρεις κατηγορίες και έτσι παρέμεινε στο εισαγγελικό πόστο.

Ισορροπίες. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που ανέλαβε τη θέση που κατέχει σήμερα, είχε άριστη συνεργασία με τον επικεφαλής του οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή. Τις τελευταίες μέρες όμως οι ισορροπίες αποδείχθηκαν εύθραυστες και ανατράπηκαν. Μένει να δούμε αν και με ποιον τρόπο θα αποκατασταθούν ή αν η ρήξη είναι οριστική και αμετάκλητη.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ

Είχε ασχοληθεί με την κατάληψη της Νομικής

Ανοίγοντας την πόρτα του γραφείου των οικονομικών εισαγγελέων στο Εφετείο της Αθήνας η πρώτη εικόνα που έχει κανείς είναι του Σπ. Μουζακίτη να γράφει στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή, που κουβαλά από το σπίτι του, καθώς η υπηρεσία δεν παρέχει τέτοιες πολυτέλειες.

Τα προβλήματα όμως του κλάδου τα γνωρίζει καλά από πολλές πλευρές, καθώς στο παρελθόν είχε θητεύσει ως γενικός γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Ιδιας κοπής». Συνάδελφοί του λένε για τον κερκυραίο εισαγγελέα ότι είναι «ίδιας κοπής» με τον Γρηγόρη Πεπόνη.

Η αυστητότητα και η εντιμότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά που τους συνοδεύουν. Οι έρευνες που άρχισαν τους τελευταίους μήνες, που κατέχουν τις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων, είναι πολλές και δύσκολες.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τη φύση των αδικημάτων που ερευνούν – τα αποκαλούμενα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» κατά κοινή ομολογία είναι τα πιο δυσαπόδεικτα – αλλά κυρίως τα πρόσωπα που βάζουν στο στόχαστρό τους.

Μετανάστες. Ο κ. Μουζακίτης πριν από λίγους μήνες είχε ασχοληθεί και πάλι με μία σοβαρή υπόθεση, όταν διενήργησε την έρευνα για την κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από μετανάστες, ενώ σε δικό του πόρισμα στηρίχθηκε στη συνέχεια και η άσκηση της ποινικής δίωξης.

Το πόρισμα για Κεντέρη – Θάνου

Ο ίδιος εισαγγελέας είχε συντάξει και το πόρισμα που οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου για το περίφημο τροχαίο την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για το οποίο αθωώθηκαν τελικά από το Εφετείο