Την επανεξέταση των αυτόματων αυξήσεων σε μισθούς, ωριμάσεις (τριετίες κτλ.) που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας βάζει για πρώτη φορά επισήμως στο τραπέζι ο ΣΕΒ, καλώντας με επιστολή του σε συνάντηση τη Δευτέρα τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, για να διαμορφώσουν από κοινού μια πρόταση για τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Κάνοντας σαφές ότι ο ΣΕΒ θέτει θέμα μείωσης του μισθολογικού κόστους εργασίας, ο Δ. Δασκαλόπουλος εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού, αλλά ερωτηθείς τι στάση θα τηρήσει σε μισθολογικά, ωριμάνσεις και τριετίες, απάντησε: «Αυτά είναι όλα που θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων». Για να προσθέσει ότι «πρέπει να συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε το μέσο κόστος εργασίας, ώστε και η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα να ευνοηθούν».

Εμποροι, μικρομεσαίοι. Την ίδια στιγμή οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς διαφοροποιούνται από τον ΣΕΒ ζητώντας μείωση μόνο του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, ώστε να μη χρειασθεί να πέσει μαχαίρι στους καθαρούς μισθούς. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό οι έμποροι, δηλαδή η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος (ΕΣΕΕ). Προτείνουν «πάγωμα» μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μία τριετία και μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών. Προκειμένου να αποπληρωθούν τα έσοδα που θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείνουν να επιβληθεί ένα ασφαλιστικό τέλος ίσο με το 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου της κάθε επιχείρησης, που θα καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο και θα εκπίπτει από τον φόρο ως δαπάνη. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, θα οδηγήσει σε μείωση της ετήσιας μισθολογικής δαπάνης στον ιδιωτικό τομέα κατά 2 δισ. ευρώ ετησίως, με συνέπεια από τα 45 δισ. να πέσει στα 43 δισ. ευρώ. Εφόσον τεθεί από την τρόικα θέμα 13ου και 14ου μισθού, οι έμποροι προτείνουν ως λύση τα δώρα να ενσωματωθούν στον μηνιαίο μισθό.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Γενική Συνομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕ). Δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» σε τυχόν μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά λένε «ναι» σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους προτείνοντας να μειωθεί κατά 5 μονάδες, και τα έσοδα που θα χαθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία να καλυφθούν με τη θεσμοθέτηση του ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων.