Εκλογές μέχρι τέλος Μαρτίου βλέπει τώρα η Συγγρού, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ στέλνει εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση Παπαδήμου να περιοριστεί στα συμφωνηθέντα ως αποστολή της όσο και στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ να μην κωλυσιεργήσει.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ρυθμιστής των εξελίξεων», υπενθύμισε προς τους κυβερνητικούς του εταίρους και τον Πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος με αντικείμενο τον εκλογικό σχεδιασμό. «Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιχνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε», τόνισε «κοιτάζοντας» προς την πλευρά της Ιπποκράτους όπου εκείνη την ώρα άρχιζε η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εσωκομματικές εξελίξεις.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στη Νέα Δημοκρατία όμως αντιδρούν όχι μόνο σε ενδεχόμενη «κωλυσιεργία» του ΠΑΣΟΚ – με στόχο την κομματική ανασυγκρότηση – αλλά και στη διάθεση «ορισμένων στην κυβέρνηση Παπαδήμου» να ανοίξουν θέματα «πέρα από τα συμφωνηθέντα». Η «μουρμούρα» αφορά κυρίως τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου ο οποίος μίλησε για διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Αν ανοίξει τώρα τέτοιο θέμα ύστερα θα ξανανοίξει μετά από δέκα χρόνια», όπως έλεγε χθες με ανησυχία υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του κ. Σαμαρά (συνέντευξη στο «Βήμα») ότι «δεν είναι κολλημένος με το ημερολόγιο», όπως υπογραμμίζουν όμως στελέχη της ΝΔ είναι προφανές πως οι εκλογές τοποθετούνται κάπου ανάμεσα στο «πριν το Πάσχα» και τη «19η Φεβρουαρίου».

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ο κ. Σαμαράς χθες τάχθηκε κατά νέων περικοπών λέγοντας ότι «εμείς που έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις δεν μπορούμε να αποδεχτούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων». Ο ίδιος συνάρτησε το θέμα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων με το αποτέλεσμα του PSI, αλλά και γενικότερα την κατάσταση της οικονομίας τονίζοντας ότι «άμεσα μπορούμε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα για τα επικουρικά ταμεία» . Το θέμα θα συζητηθεί πάλι σήμερα μεταξύ στελεχών της ΝΔ (Ν. Νικολόπουλος, Χρ. Σταϊκούρας) και του υπουργού Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνη.