Το χρονικό των προαναγγελθεισών αποκαλύψεων των οικονομικών εισαγγελέων, σχετικά με όλα εκείνα που πριν από λίγες ημέρες τους οδήγησαν ένα βήμα πριν από την έξοδο, ολοκληρώνεται εκτός απροόπτου σήμερα στον Αρειο Πάγο.

Από το περιεχόμενο του υπομνήματος και τον τρόπο που θα είναι διατυπωμένες οι καταγγελίες των εισαγγελικών λειτουργών θα εξαρτηθεί αν η υπόθεση αυτή θα κλείσει ή αν στο κάδρο θα μπουν νέα πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι ίδιοι οι οικονομικοί εισαγγελείς αφού, σύμφωνα με αρεοπαγίτες, όφειλαν να είχαν καταγγείλει τις πιέσεις που επικαλούνται αμέσως όταν τις δέχθηκαν.

Οι εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης τις τελευταίες ώρες συντάσσουν το αναλυτικό υπόμνημά τους, στο οποίο αναμένεται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες από το παρασκήνιο που συνδέεται με τις καταγγελίες στην πρόσφατη επιστολή παραίτησής τους.

Ωστόσο οι σχέσεις των οικονομικών εισαγγελέων με τον Αρειο Πάγο βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γράφουν στο υπόμνημά τους, αν θα υποδεικνύουν συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και αν αναφέρονται σε παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων στον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων που διερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς», έλεγε χθες ανώτατος δικαστικός λειτουργός εν αναμονή των γραπτών πλέον εξηγήσεων που δίνουν σήμερα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς.

ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Ανώτατος εισαγγελέας δείχνοντας πόσο εύθραυστες είναι πλέον οι ισορροπίες στην υπόθεση αυτή αναρωτιόταν: Γιατί οι συνάδελφοι δεν κατήγγειλαν, όπως είχαν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση εκ του νόμου, τις παρεμβάσεις ή τα προσκόμματα που φέρεται ότι δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους;

Αλλες πηγές μάλιστα από τον Αρειο Πάγο παραπέμπουν στο άρθρο 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο ορίζει την υποχρέωση για την ανακοίνωση αξιόποινης πράξης. «Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις», αναφέρεται στη σχετική διάταξη.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ. Για τον λόγο αυτόν, λένε εισαγγελείς, οι συνάδελφοί τους έπρεπε αμέσως να ενημερώσουν για τις ενδεχόμενες εξωθεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να κινηθεί ποινική διαδικασία εις βάρος εκείνων που επιχείρησαν να θέσουν προσκόμματα στο έργο τους. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται οι ίδιοι να ελεγχθούν, ακόμη και ποινικά, αν διαπιστωθεί ότι κατά παράβαση καθήκοντος δεν ενημέρωσαν πάραυτα για τελούμενες εις βάρος τους αξιόποινες πράξεις, ανεξάρτητα από το αν οι οικονομικοί εισαγγελείς έμειναν ανεπηρέαστοι απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Χθες οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης ήταν κλεισμένοι από νωρίς στο γραφείο τους στο Εφετείο γράφοντας το υπόμνημα που θα παραδώσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή, ενώ παράλληλα διενεργούσαν και άλλες προανακριτικές ενέργειες εξετάζοντας μάρτυρες για εκκρεμείς έρευνες.