Ενα ιστορικό βήμα για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν έγινε χθες, με την ανακοίνωση των Ταλιμπάν σχετικά με την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για τη δημιουργία πολιτικού τους γραφείου στο Κατάρ με στόχο τις συνομιλίες «με τη διεθνή κοινότητα» προκειμένου να τερματιστεί ο δεκάχρονος πόλεμος. Την κίνηση αυτή χαιρέτισαν και ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι αλλά και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι οποίες θεωρούσαν απαραίτητη μια τέτοια αντιπροσώπευση ώστε να αρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία τους οι Ταλιμπάν ζητούν την απελευθέρωση ανταρτών που κρατούνται στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο.

Μυστικές συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ένα από τα οποία ήταν και το άνοιγμα του πολιτικού γραφείου σε μια άλλη χώρα. Ο Καρζάι ήθελε το γραφείο αυτό να ανοίξει είτε στη Σαουδική Αραβία είτε στην Τουρκία, αλλά τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ που είχαν επιλέξει το Κατάρ. Η δημιουργία του πολιτικού γραφείου θα επιτρέψει σε αξιωματούχους των Ταλιμπάν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη διεθνή κοινότητα χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν από το ΝΑΤΟ ή την αφγανική κυβέρνηση.

Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ούτε πότε θα ανοίξει αυτό το διπλωματικό γραφείο ούτε αν οι Ταλιμπάν, που πλέον έχουν έδρα κάποιες αφγανικές επαρχίες και το Πακιστάν, είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν πράγματι σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ η διεθνής δύναμη συνεχίζει να συγκρούεται μαζί τους στο αφγανικό έδαφος. Οι δυτικοί διπλωμάτες ελπίζουν πάντως πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει τον έλεγχο του Πακιστάν στους Ταλιμπάν, ενώ έτσι περιορίζεται και η ευχέρεια κάποιων να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι των Ταλιμπάν για να αποκομίσουν οφέλη – όπως π.χ. ο Αφγανός που είχε ξεγελάσει τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το 2010 και τον είχαν χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Επίσης θεωρείται σημαντικό ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνταν έως τώρα να διαπραγματευθούν όσο δεν έχει αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το σύνολο των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, κάνουν ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Ενώ έχουμε ισχυρή παρουσία στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε πολιτικό γραφείο στο εξωτερικό για να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους. Η εξέγερση των Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της του ΝΑΤΟ έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια παρά την αποστολή δυτικών ενισχύσεων. Η διεθνής δύναμη του ΝΑΤΟ άρχισε τον τελευταίο χρόνο να αποσύρει τα πρώτα μάχιμα στρατεύματά του, με στόχο να έχει αποχωρήσει πλήρως έως τα τέλη του 2014.