Ο πορτογάλος μέσος που ήρθε το 2008 στον ΠΑΟΚ ως δανεικός από την Πόρτο έπειτα από εισήγηση του Φερνάντο Σάντος, φεύγει έπειτα από τριάμισι χρόνια έχοντας κλείσει έναν κύκλο που τον έχει ανδρώσει και ποδοσφαιρικά αλλά και ουσιαστικά. Ηρθε σε ηλικία 23 ετών ψάχνοντας τα πατήματά του στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι και φεύγει στην ηλικία των 26, ως βασική επιλογή του Φέλιξ Μάγκατ, προκειμένου να ανακάμψει η Βόλφσμπουργκ αγωνιστικά στο Πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα. Με ένα τατού με τον δικέφαλο στο σώμα, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχει μια μικρή κόρη, στην οποία πλέον αφιερώνει όσα γκολ πετυχαίνει. Ο Αντρέ Βιεϊρίνια με τον ΠΑΟΚ έφτασε έως την κλήση στην Εθνική Πορτογαλίας και αυτό το ξεπλήρωσε όχι μόνο με την αγωνιστική προσφορά του, αλλά και με τα 4,5 εκατ. ευρώ που θα φέρει στα ταμεία της Τούμπας προκειμένου ο Δικέφαλος να βελτιώσει την οικονομική του εικόνα και να ξεπεράσει το κίνδυνο των κυρώσεων από την ΟΥΕΦΑ.

Στη βελτίωση της οικονομικής εικόνας του ΠΑΟΚ βοηθά και ο Πάμπλο Κοντρέρας, ο οποίος χάρισε 200.000 ευρώ από αυτά που του οφείλονται και υπέγραψε διακανονισμό του υπόλοιπου χρέους μέχρι το καλοκαίρι. Αυτά είναι τα κέρδη της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τις παραχωρήσεις των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας. Υπάρχουν όμως και οι ζημιές.

Οσον αφορά τον Βιεϊρίνια, ο ΠΑΟΚ χάνει πλέον τη φαντασία και το εύκολο γκολ με σουτ έξω από την περιοχή. Χάνει την ταχύτητα που του έδινε ο Πορτογάλος από τα αριστερά, αλλά και από τα δεξιά, αφού έπαιζε και στις δύο πτέρυγες, καθώς και την τελική πάσα με ορθόδοξους αλλά και ανoρθόδοξους τρόπους – μόνο φέτος έχει δώσει τρεις ασίστ για γκολ με τακουνάκι. Κυρίως όμως θα χάσει την προσοχή που είχε συγκεντρώσει επάνω του από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια λόγω της παρουσίας ενός παίκτη με την αξία και τις δυνατότητες εξέλιξης του Βιεϊρίνια στην 11άδα.

Οσον αφορά τον Κοντρέρας, θα χάσει τον πιο έμπειρο και ψύχραιμο αμυντικό. Εναν δεύτερο τερματοφύλακα, αφού πολλές φορές έχει βγάλει την μπάλα πάνω από τη γραμμή, με τελευταία επέμβαση αυτή στο παιχνίδι εναντίον της Τότεναμ στην Αγγλία που χάρισε τη νίκη-πρόκριση στον ΠΑΟΚ. Εναν παίκτη-μπαλαντέρ που, εκτός από κεντρικός αμυντικός, έχει αγωνιστεί με τον Μπόλονι και ως αμυντικός μέσος, αλλά και ως επιθετικός με προπονητή τον Σάντος και ως δεξιός οπισθοφύλακας. Φέτος όμως το μυαλό του χιλιανού αμυντικού δεν ήταν στον ΠΑΟΚ, αλλά στην πατρίδα του και στην προοπτική επιστροφής στην Κόλο Κόλο.

Ο Λάσλο Μπόλονι δεν έχει πάρει ακόμη επίσημα θέση για την παραχώρηση των δύο ποδοσφαιριστών και χθες διέψευσε δηλώσεις του που φιλοξενούνταν σε ιστοσελίδες της πατρίδας του, σύμφωνα με τις οποίες υποστήριζε ότι άλλα του υποσχέθηκαν και άλλα βρήκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

Οσον αφορά τον Σαλπιγγίδη, χθες σε δηλώσεις του έλεγε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης των αποδοχών του, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να φύγει.